wtorek, 27 grudnia 2011

calzone z pieczonymi warzywami

Przesyt świątecznymi potrawami? Może spróbujecie takiej propozycji. Pyszna, po przekrojeniu bardzo aromatyczna i nie ma nic wspólnego z rybami i kapustą :)

Calzone z pieczonymi warzywami
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 300ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 500g maki
  • 1 łyżeczka soli
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować oliwą i odstawić na godzinkę.

Nadzienie
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 kulki mozzarelli
  • tymianek
  • oliwa
Cukinię i bakłażana pokroić na plastry, paprykę na paseczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec do miękkości.

Ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości talerza obiadowego lub na 4 mniejsze, wyłożyć upieczone warzywa, pomidorki przekrojone na ćwiartki i porwaną na kawałki mozzarelle. Wszystko posypać tymiankiem. Skleić pierogi, zagnieść brzegi żeby nic nie wyciekło. Posmarować wierzch żółtkiem i piec 20 minut w 180 stopniach.



11 komentarzy:

  1. Nawet łatwe do zrobienia, ale lepiej przez ciebie...wygląda pysznie i pięknie. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię a kombinacji nadzienie może być nieskończenie wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam calzone! Twoje wyglądają tak apetycznie, że od razu bym je zjadła... a ten rozpuszczony ser... po prostu miodzio!!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och bardzo apetycznie wygląda,od razu na myśl mi przyszła Wenecja, gdzie kiedyś jadłam przepyszne Calzone

    OdpowiedzUsuń
  5. cieszę się, że Wam się przepis spodobał :) smacznego :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniammm:) zjadlabym takiego pieroga ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, zjadłabym ze smakiem, zwłaszcza, że mam już totalny przesyt widoku i zapchu świątecznych potraw z kapustą i grzybami :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ubóstwiam calzone :) Przepięknie Ci wyszło!

    Pozdrawiam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...