sobota, 3 grudnia 2011

kurczak z trawą cytrynową i imbirem

Dawno nie było kurczaka... prawda?

Kurczak z trawą cytrynową i imbirem
  • elementy kurczaka (u mnie 4 palki i 6 skrzydełek)
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • słodka papryka w proszku
  • trawa cytrynowa (najlepiej świeża ale ja miałam suszoną 1 łyżka)
Obrany imbir, papryczkę pozbawioną pestek, cukier, sok z limonki, obrany czosnek i sos rybny wrzuciłam do blendera i miksowałam przez chwilę. Zamarynowałam w tym mięsko i odstawiłam na godzinę. Wyłożyłam kurczaka do naczynia żaroodpornego, oprószyłam słodką papryka i piekłam 40 minut w 200 stopniach.

8 komentarzy:

  1. zapowiada się bardzo aromatycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak soczyście wygląda:) Olu gratuluję ,będę Cię wspierała moimi głosami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego kurczaczka warto spróbowac, trawa cytrynowa na pewno nadaje mu intensywnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne mięsko.
    Już wskakuje i oddaje głosik :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale dobre! Jak pięknie upieczony... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. NO! Dawno nie było:):) Piękny kurczaczek... bardzo aromatyczny. A ja wsadziłam gdzieś, żeby nie zapomnieć swoją trawę cytrynową i nie mam pojęcia gdzie:(

    OdpowiedzUsuń
  7. To Asiu koniecznie ja odszukaj bo kurczaczek pierwsza klasa :)

    Kasiu - co by tu zjeść - dziękuję za wsparcie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aromatyczny obiadek, a jaki rumiany ten kurczak! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...