poniedziałek, 16 stycznia 2012

ziemniaczki hasselback

Te ziemniaczki to bardzo prosty a jakże dekoracyjny dodatek do obiadu.

Ziemniaki hasselback
  • ziemniaki podobnej wielkości
  • olej
  • sól
  • tymianek
  • słodka papryka
Ziemniaki obrać (no chyba że są młode i nie trzeba) i nadkroić w cieniuteńkie plasterki ale tak żeby nie przeciąć ziemniaka - można to robić kładąc ziemniaka na łyżce, ale ja wolę "po prostu" uważać. Tak przygotowane obtoczyć w oliwie z solą i tymiankiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, oprószyć papryką i wstawić do piekarnika na 40 minut do godziny w 190 topniach. W trakcie pieczenia od czasu do czasu poruszyć żeby nie przywarły.

10 komentarzy:

  1. cudnie wyglądają...;) też na nie mam ochotę od dłuższego czasu

    OdpowiedzUsuń
  2. też robię podobnie tylko nie kroję aż tak cienko, ale tak cienko :) pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna alternatywa dla ziemniaków w formie tradycyjnej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakże elegancki dodatek do czegokolwiek - czy w tle majaczą roladki z cukinii? M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne są, też robiłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, takimi to i ja bym nie pogardziła:) ale to z tyłu tam... to dopiero kusi!!

    OdpowiedzUsuń
  7. A to z tyłu też się niedługo pojawi :) było pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ziemniaczki i często je robię :)
    Choć w trakcie pieczenia smaruję je masełkiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy pomysł :) przy najbliższej okazji chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze udane i zawsze pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...