- 5 jajek
- 4 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- kostka tłuszczu
- 10 dag świeżych drożdży
- zapach
- bakalie
sobota, 23 kwietnia 2011
Drożdzowe bez zagniatania
Przepis ten jest w naszej rodzinie od zawsze, bo nikt nie miał nigdy ochoty zagniatać drożdżowego ciasta na święta a wszyscy je uwielbiają.
czwartek, 21 kwietnia 2011
pampuchy
Brak pomysłu na obiad zaowocował kluchami na parze czyli pampuchami, z sosem śmietanowo-jagodowo-truskawkowo-malinowym.
- 30 dag mąki
- 180 ml mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 25 g drożdży
- 40 g masła
wtorek, 19 kwietnia 2011
butter chicken
Moja wersja butter chicken jest wypadkową znanych mi przepisów. Tym razem zrobiłam go z filetu z indyka. Mój dwuletni miłośnik kuchni wcinał aż mu się uszy trzęsły, mimo że danie do łagodnych nie należy.
- 0,5 kg filetu z indyka lub piersi kurczaka
- sok z jednej limonki i trochę jej skórki
- jogurt naturalny
- mała śmietana 18%
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki tandoori masala
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 3-4 łyżki masła
- 4 ziarna kardamonu
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu
- sól
- chilli
Na drugiej patelni roztopić masło, wrzucić kardamon, goździki i cynamon i po chwili pomidory i koncentrat. Całość na wolnym ogniu odparować i dodać mięsko. Dorzucić miód, śmietanę i garam masala. Dusić ok 20 minut. Podałam z ryżem jaśminowym.
poniedziałek, 18 kwietnia 2011
pasztet z soczewicy
Postanowiłam wypróbować kombinację przepisów na pasztet wege. Mój wybór padł na soczewicę. Michał mówi że dobry, mama ze fajny i interesujący, ale że tata nie będzie jego miłośnikiem (hihihi mięsożerca) a mi smakuje, Bartkowi też.
- 200g soczewicy
- 0,7l wody
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- suszone pomidory
- oliwki
- 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczka płatków papryki (np. kamis)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 jajka
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
niedziela, 17 kwietnia 2011
wielkanocne przepisy - schabik
Ponawiam również przepis na pieczony schabik z Bożego Narodzenia, bo na stałe zagościł on w świątecznym menu.
- 1,5 kg schabu bez kości
- 250 g suszonych moreli i śliwek kalifornijskich
- sól
- 2 kawałki kory cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 goździki
- 2 małe papryczki chilli
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot), który faszerujemy owocami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.
sobota, 16 kwietnia 2011
wielkanocne przepisy - jajka i sosy
Wiadomo, podstawą wielkanocnego śniadania są jajka..... jajka na milion sposobów, każdy ma swoje ulubione. Żeby było smacznie i kolorowo robię jajka z różnymi pastami.
Pasty do jajek są na bazie serka śmietankowego. I tak, do serka w moim przypadku arla buko - sprawdził się, bo bardzo "sztywny" - dodajemy:
1. ćwikłę i odrobinę chrzanu jeśli chcemy przyostrzyć,
2. sporo curry i łyżkę musztardy ostrej Dijon,
3. posiekane zioła (natka, szczypiorek, kolendra, koperek) i troszkę pieprzu,
4. trochę koncentratu pomidorowego, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne i suszone pomidory posiekane,
5. z pastą łososiową, to są 2 opcje :) jedna to gotowa pasta w tubce i kawałki łososia i druga majonez, serek, sporo łososia - zblendować, popieprzyć i popapryczyć troszkę i przyozdobić.
Do jajek i wędlin podajemy też różne sosy.
1. chrzanowy - chrzan śmietankowy i troszkę śmietany na złagodzenie,
2. z suszonych pomidorów - pół szklanki majonezu, pół szklanki śmietany, suszone pomidory, 2 ząbki czosnku, kolendra, i pieprz cayenne - wszystko zblendowane,
3. z awokado - awokado, sok z pół cytryny, orzechy włoskie, 2 łyżki majonezu i łyżka śmietany - zblendowane,
4. z chrzanu i jabłek to cudo! - chrzan, mus jabłkowy i troszkę śmietany i ciut pieprzu :)
Pasty do jajek są na bazie serka śmietankowego. I tak, do serka w moim przypadku arla buko - sprawdził się, bo bardzo "sztywny" - dodajemy:
1. ćwikłę i odrobinę chrzanu jeśli chcemy przyostrzyć,
2. sporo curry i łyżkę musztardy ostrej Dijon,
3. posiekane zioła (natka, szczypiorek, kolendra, koperek) i troszkę pieprzu,
4. trochę koncentratu pomidorowego, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne i suszone pomidory posiekane,
5. z pastą łososiową, to są 2 opcje :) jedna to gotowa pasta w tubce i kawałki łososia i druga majonez, serek, sporo łososia - zblendować, popieprzyć i popapryczyć troszkę i przyozdobić.
Do jajek i wędlin podajemy też różne sosy.
1. chrzanowy - chrzan śmietankowy i troszkę śmietany na złagodzenie,
2. z suszonych pomidorów - pół szklanki majonezu, pół szklanki śmietany, suszone pomidory, 2 ząbki czosnku, kolendra, i pieprz cayenne - wszystko zblendowane,
3. z awokado - awokado, sok z pół cytryny, orzechy włoskie, 2 łyżki majonezu i łyżka śmietany - zblendowane,
4. z chrzanu i jabłek to cudo! - chrzan, mus jabłkowy i troszkę śmietany i ciut pieprzu :)
piątek, 15 kwietnia 2011
wielkanocne przepisy - biała kiełbasa
Każdy wie, że bez białej kiełbasy w różnej postaci nie może się obyć żadne śniadanie wielkanocne.
U nas robi się kiełbaskę w kilku wersjach.
Biała kiełbasa w żurawinie
Biala kiełbasa w miodzie
Postępujemy tak jak przy kiełbasce z żurawiną tylko glazurę żurawinowo-chrzanową zastępujemy miodem wymieszanym z ostra musztardą.
Biała kiełbasa tradycyjna
Kiełbaskę nakłuwamy, podgotowujemy jak w przepisie pierwszym, przekładamy do naczynia, smarujemy olejem i pieczemy. Jednocześnie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Jak trochę zmięknie dorzucamy do kiełbaski i trochę razem pieczemy.
Biała kiełbasa w żurawinie
- 6-8 kawałków białej kiełbasy
- 2/3 szklanki żurawinowej konfitury
- 3-4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki oleju
Biala kiełbasa w miodzie
Postępujemy tak jak przy kiełbasce z żurawiną tylko glazurę żurawinowo-chrzanową zastępujemy miodem wymieszanym z ostra musztardą.
Biała kiełbasa tradycyjna
Kiełbaskę nakłuwamy, podgotowujemy jak w przepisie pierwszym, przekładamy do naczynia, smarujemy olejem i pieczemy. Jednocześnie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Jak trochę zmięknie dorzucamy do kiełbaski i trochę razem pieczemy.
czwartek, 14 kwietnia 2011
wielkanocne przepisy - tymbaliki
Ja nie przepadam, ale moja Mama uwielbia galaretowe różności. Ja lubię jedynie galaretki owocowe. A więc żeby zrobić Mamie przyjemność robię na Wielkanoc kolorowe tymbaliki.
- trochę szynki
- 8 jajek przepiórczych
- kawałek czerwonej papryki
- natka
- czarne oliwki bez pestek
- groszek konserwowy
- 0,5l bulionu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
poniedziałek, 11 kwietnia 2011
truskawkowa pavlova
Również na imieniny Michała - truskawkowa pavlova, czyli tort bezowy z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Beza:
Śmietana:
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 3 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 bez wyjmowania bezy i piec kolejne 1h15 minut. Ostudzić. Ubić śmietanę dodając na koniec cukier. Śmietana musi mieć konsystencję sztywnego twarożku. Wyłożyć śmietanę na bezę i udekorować owocami.
Beza:
- 6 białek
- 300g cukru
- łyżka octu borówkowego
Śmietana:
- 0,6l śmietany 36%
- 2 łyżeczki drobnego cukru z wanilią.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 3 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 bez wyjmowania bezy i piec kolejne 1h15 minut. Ostudzić. Ubić śmietanę dodając na koniec cukier. Śmietana musi mieć konsystencję sztywnego twarożku. Wyłożyć śmietanę na bezę i udekorować owocami.
niedziela, 10 kwietnia 2011
casserole z kurczaka
Dzisiaj przedstawiam Wam mój pomysł na casserole z kurczaka. Zrobiłam go z okazji imienin Michała.
porcja na 4 dorosłe osoby + Bąbel
Można podać z ziemniaczkami albo jak ja z grzankami.
porcja na 4 dorosłe osoby + Bąbel
- 8 podudzi kurczaka
- 1/2kg patatów
- 1/4kg cebulek szalotek
- puszka czerwonej fasoli
- puszka ciecierzycy
- 250ml bulionu drobiowego
- oliwa
- marynata: sok z cytryny, sok z pół limonki, łyżeczka estragonu, 1/2 łyżeczki chili, sól, 3 łyżki oliwy.
Można podać z ziemniaczkami albo jak ja z grzankami.
środa, 6 kwietnia 2011
muszle wege
Jakoś ostatnio mam fazę na muszle zapiekane z "czymś". Tym razem wersja bezmięsna.
- makaron conchiglioni (duże muszle)
- cukinia
- bakłażan
- kilka pieczarek
- sól, pieprz, oregano
- puszka pomidorów (krojonych)
- 2 łyżki śmietany 12%
Na odrobinie oliwy dusimy cukinię, bakłażana i drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku. Wlewamy do warzyw pomidory i dodajemy śmietanę, całość należy odparować. Jak "farsz" zgęstnieje nakładamy do muszli (gotowane 10 minut w osolonej wodzie). Na wierzch można wrzucić jakiś serek wedle uznania: mozzarella, feta, żółty. Zapiekamy ok 15 minut.
wtorek, 5 kwietnia 2011
roladki schabowe
Otwieram dzisiaj rano zamrażalnik ..... i ..... nie ma w nim kurczaka (!) jak ja mogłam do tego dopuścić?! Chciał nie chciał wyjęłam kotleciki schabowe. Ale że zwykłe schabowe wydał mi się nudne, to zrobiłam roladki.
- kotleciki ze schabu
- gruszka
- żółty ser
- masło
- sól
- po 2 plasterki cieniutkiego bekonu na kotleta
Zawiniątka zawijamy w bekon i zapiekamy około 25-30 minut.
Podałam z ziemniaczkami pieczonymi jako łódeczki i marynowaną na słodko dynią
poniedziałek, 4 kwietnia 2011
szybka kolacja
Nie mieliśmy pomysłu na kolację, ale mieliśmy co nieco w lodówce. I oto nasz pomysł na szybką kolację przy małym nakładzie pracy.
- pierś kurczaka
- makaron conchiglioni (duże muszle)
- sól i pieprz
- majonez
- "kropla" keczupu
- mozzarella