- 5 jajek
- 4 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- kostka tłuszczu
- 10 dag świeżych drożdży
- zapach
- bakalie
azja
(6)
Boże Narodzenie
(28)
ciasta i ciasteczka
(73)
desery
(34)
dodatki
(38)
drób
(108)
dynia
(2)
grill
(27)
grzyby
(11)
inne
(39)
jajka
(38)
kluski makarony
(60)
lody
(7)
mięso
(55)
muffiny
(13)
owoce morza
(14)
pasty
(16)
pieczywo
(27)
pierogi
(8)
piknik
(11)
pizza
(20)
placki i nalesniki
(26)
przekąski
(28)
przetwory
(35)
ryby
(54)
ryż
(2)
sałatki
(31)
strączkowe
(7)
sushi
(4)
śledzie
(11)
śniadanie
(43)
tarty
(14)
tort
(16)
tortille
(14)
tost
(7)
warsztaty
(1)
warzywa
(42)
wege
(19)
Wielkanoc
(34)
zapiekanki
(35)
zioła
(6)
zupy
(23)
sobota, 23 kwietnia 2011
Drożdzowe bez zagniatania
Przepis ten jest w naszej rodzinie od zawsze, bo nikt nie miał nigdy ochoty zagniatać drożdżowego ciasta na święta a wszyscy je uwielbiają.
czwartek, 21 kwietnia 2011
pampuchy
Brak pomysłu na obiad zaowocował kluchami na parze czyli pampuchami, z sosem śmietanowo-jagodowo-truskawkowo-malinowym.
- 30 dag mąki
- 180 ml mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 25 g drożdży
- 40 g masła
wtorek, 19 kwietnia 2011
butter chicken
Moja wersja butter chicken jest wypadkową znanych mi przepisów. Tym razem zrobiłam go z filetu z indyka. Mój dwuletni miłośnik kuchni wcinał aż mu się uszy trzęsły, mimo że danie do łagodnych nie należy.
- 0,5 kg filetu z indyka lub piersi kurczaka
- sok z jednej limonki i trochę jej skórki
- jogurt naturalny
- mała śmietana 18%
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki tandoori masala
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 3-4 łyżki masła
- 4 ziarna kardamonu
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu
- sól
- chilli
Na drugiej patelni roztopić masło, wrzucić kardamon, goździki i cynamon i po chwili pomidory i koncentrat. Całość na wolnym ogniu odparować i dodać mięsko. Dorzucić miód, śmietanę i garam masala. Dusić ok 20 minut. Podałam z ryżem jaśminowym.
Etykiety:
drób
poniedziałek, 18 kwietnia 2011
pasztet z soczewicy
Postanowiłam wypróbować kombinację przepisów na pasztet wege. Mój wybór padł na soczewicę. Michał mówi że dobry, mama ze fajny i interesujący, ale że tata nie będzie jego miłośnikiem (hihihi mięsożerca) a mi smakuje, Bartkowi też.
- 200g soczewicy
- 0,7l wody
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- suszone pomidory
- oliwki
- 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczka płatków papryki (np. kamis)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 jajka
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
niedziela, 17 kwietnia 2011
wielkanocne przepisy - schabik
Ponawiam również przepis na pieczony schabik z Bożego Narodzenia, bo na stałe zagościł on w świątecznym menu.
- 1,5 kg schabu bez kości
- 250 g suszonych moreli i śliwek kalifornijskich
- sól
- 2 kawałki kory cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 goździki
- 2 małe papryczki chilli
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot), który faszerujemy owocami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.
sobota, 16 kwietnia 2011
wielkanocne przepisy - jajka i sosy
Wiadomo, podstawą wielkanocnego śniadania są jajka..... jajka na milion sposobów, każdy ma swoje ulubione. Żeby było smacznie i kolorowo robię jajka z różnymi pastami.
Pasty do jajek są na bazie serka śmietankowego. I tak, do serka w moim przypadku arla buko - sprawdził się, bo bardzo "sztywny" - dodajemy:
1. ćwikłę i odrobinę chrzanu jeśli chcemy przyostrzyć,
2. sporo curry i łyżkę musztardy ostrej Dijon,
3. posiekane zioła (natka, szczypiorek, kolendra, koperek) i troszkę pieprzu,
4. trochę koncentratu pomidorowego, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne i suszone pomidory posiekane,
5. z pastą łososiową, to są 2 opcje :) jedna to gotowa pasta w tubce i kawałki łososia i druga majonez, serek, sporo łososia - zblendować, popieprzyć i popapryczyć troszkę i przyozdobić.
Do jajek i wędlin podajemy też różne sosy.
1. chrzanowy - chrzan śmietankowy i troszkę śmietany na złagodzenie,
2. z suszonych pomidorów - pół szklanki majonezu, pół szklanki śmietany, suszone pomidory, 2 ząbki czosnku, kolendra, i pieprz cayenne - wszystko zblendowane,
3. z awokado - awokado, sok z pół cytryny, orzechy włoskie, 2 łyżki majonezu i łyżka śmietany - zblendowane,
4. z chrzanu i jabłek to cudo! - chrzan, mus jabłkowy i troszkę śmietany i ciut pieprzu :)
Pasty do jajek są na bazie serka śmietankowego. I tak, do serka w moim przypadku arla buko - sprawdził się, bo bardzo "sztywny" - dodajemy:
1. ćwikłę i odrobinę chrzanu jeśli chcemy przyostrzyć,
2. sporo curry i łyżkę musztardy ostrej Dijon,
3. posiekane zioła (natka, szczypiorek, kolendra, koperek) i troszkę pieprzu,
4. trochę koncentratu pomidorowego, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne i suszone pomidory posiekane,
5. z pastą łososiową, to są 2 opcje :) jedna to gotowa pasta w tubce i kawałki łososia i druga majonez, serek, sporo łososia - zblendować, popieprzyć i popapryczyć troszkę i przyozdobić.
Do jajek i wędlin podajemy też różne sosy.
1. chrzanowy - chrzan śmietankowy i troszkę śmietany na złagodzenie,
2. z suszonych pomidorów - pół szklanki majonezu, pół szklanki śmietany, suszone pomidory, 2 ząbki czosnku, kolendra, i pieprz cayenne - wszystko zblendowane,
3. z awokado - awokado, sok z pół cytryny, orzechy włoskie, 2 łyżki majonezu i łyżka śmietany - zblendowane,
4. z chrzanu i jabłek to cudo! - chrzan, mus jabłkowy i troszkę śmietany i ciut pieprzu :)
piątek, 15 kwietnia 2011
wielkanocne przepisy - biała kiełbasa
Każdy wie, że bez białej kiełbasy w różnej postaci nie może się obyć żadne śniadanie wielkanocne.
U nas robi się kiełbaskę w kilku wersjach.
Biała kiełbasa w żurawinie
Biala kiełbasa w miodzie
Postępujemy tak jak przy kiełbasce z żurawiną tylko glazurę żurawinowo-chrzanową zastępujemy miodem wymieszanym z ostra musztardą.
Biała kiełbasa tradycyjna
Kiełbaskę nakłuwamy, podgotowujemy jak w przepisie pierwszym, przekładamy do naczynia, smarujemy olejem i pieczemy. Jednocześnie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Jak trochę zmięknie dorzucamy do kiełbaski i trochę razem pieczemy.
Biała kiełbasa w żurawinie
- 6-8 kawałków białej kiełbasy
- 2/3 szklanki żurawinowej konfitury
- 3-4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki oleju
Biala kiełbasa w miodzie
Postępujemy tak jak przy kiełbasce z żurawiną tylko glazurę żurawinowo-chrzanową zastępujemy miodem wymieszanym z ostra musztardą.
Biała kiełbasa tradycyjna
Kiełbaskę nakłuwamy, podgotowujemy jak w przepisie pierwszym, przekładamy do naczynia, smarujemy olejem i pieczemy. Jednocześnie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Jak trochę zmięknie dorzucamy do kiełbaski i trochę razem pieczemy.
czwartek, 14 kwietnia 2011
wielkanocne przepisy - tymbaliki
Ja nie przepadam, ale moja Mama uwielbia galaretowe różności. Ja lubię jedynie galaretki owocowe. A więc żeby zrobić Mamie przyjemność robię na Wielkanoc kolorowe tymbaliki.
- trochę szynki
- 8 jajek przepiórczych
- kawałek czerwonej papryki
- natka
- czarne oliwki bez pestek
- groszek konserwowy
- 0,5l bulionu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
poniedziałek, 11 kwietnia 2011
truskawkowa pavlova
Również na imieniny Michała - truskawkowa pavlova, czyli tort bezowy z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Beza:
Śmietana:
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 3 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 bez wyjmowania bezy i piec kolejne 1h15 minut. Ostudzić. Ubić śmietanę dodając na koniec cukier. Śmietana musi mieć konsystencję sztywnego twarożku. Wyłożyć śmietanę na bezę i udekorować owocami.
Beza:
- 6 białek
- 300g cukru
- łyżka octu borówkowego
Śmietana:
- 0,6l śmietany 36%
- 2 łyżeczki drobnego cukru z wanilią.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 3 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 bez wyjmowania bezy i piec kolejne 1h15 minut. Ostudzić. Ubić śmietanę dodając na koniec cukier. Śmietana musi mieć konsystencję sztywnego twarożku. Wyłożyć śmietanę na bezę i udekorować owocami.
niedziela, 10 kwietnia 2011
casserole z kurczaka
Dzisiaj przedstawiam Wam mój pomysł na casserole z kurczaka. Zrobiłam go z okazji imienin Michała.
porcja na 4 dorosłe osoby + Bąbel
Można podać z ziemniaczkami albo jak ja z grzankami.
porcja na 4 dorosłe osoby + Bąbel
- 8 podudzi kurczaka
- 1/2kg patatów
- 1/4kg cebulek szalotek
- puszka czerwonej fasoli
- puszka ciecierzycy
- 250ml bulionu drobiowego
- oliwa
- marynata: sok z cytryny, sok z pół limonki, łyżeczka estragonu, 1/2 łyżeczki chili, sól, 3 łyżki oliwy.
Można podać z ziemniaczkami albo jak ja z grzankami.
Etykiety:
drób
środa, 6 kwietnia 2011
muszle wege
Jakoś ostatnio mam fazę na muszle zapiekane z "czymś". Tym razem wersja bezmięsna.
- makaron conchiglioni (duże muszle)
- cukinia
- bakłażan
- kilka pieczarek
- sól, pieprz, oregano
- puszka pomidorów (krojonych)
- 2 łyżki śmietany 12%
Na odrobinie oliwy dusimy cukinię, bakłażana i drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku. Wlewamy do warzyw pomidory i dodajemy śmietanę, całość należy odparować. Jak "farsz" zgęstnieje nakładamy do muszli (gotowane 10 minut w osolonej wodzie). Na wierzch można wrzucić jakiś serek wedle uznania: mozzarella, feta, żółty. Zapiekamy ok 15 minut.
wtorek, 5 kwietnia 2011
roladki schabowe
Otwieram dzisiaj rano zamrażalnik ..... i ..... nie ma w nim kurczaka (!) jak ja mogłam do tego dopuścić?! Chciał nie chciał wyjęłam kotleciki schabowe. Ale że zwykłe schabowe wydał mi się nudne, to zrobiłam roladki.
- kotleciki ze schabu
- gruszka
- żółty ser
- masło
- sól
- po 2 plasterki cieniutkiego bekonu na kotleta
Zawiniątka zawijamy w bekon i zapiekamy około 25-30 minut.
Podałam z ziemniaczkami pieczonymi jako łódeczki i marynowaną na słodko dynią
Etykiety:
mięso
poniedziałek, 4 kwietnia 2011
szybka kolacja
Nie mieliśmy pomysłu na kolację, ale mieliśmy co nieco w lodówce. I oto nasz pomysł na szybką kolację przy małym nakładzie pracy.
- pierś kurczaka
- makaron conchiglioni (duże muszle)
- sól i pieprz
- majonez
- "kropla" keczupu
- mozzarella
Subskrybuj:
Posty (Atom)