W niedzielę Bartuś skończył dwa latka.
Ten czas tak szybko leci, jeszcze niedawno był taki maluśki, ledwie wczoraj dmuchaliśmy jedną świeczkę a tu już kolejna....
Zrobiłam małemu tort z ciuchcią, ale zdecydowanie mi tym razem nie wyszedł. W środku 3 warstwy biszkoptu przełożone kremem.
Dla przetestowania czy mi w ogóle wyjdzie zrobiłam tez tort Pavlova z owocami - ten zdecydowanie pycha i Mama już złożyła zamówienie, że na swoje święta tez taki chce :)
- 6 białek
- 300g drobnego cukru
- 2 łyżeczki octu winnego (ja dałam czerwony borówkowy)
- 500ml śmietany kremówki
- ew cukier (ja dałam 2 łyżki waniliowego własnej roboty)
- owoce
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy po trochu cukier stale miksując, na koniec dodajemy ocet. Masę bezową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 minuty, potem nie wyjmując bezy zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 1h15min. Na ostudzoną bezę wykładamy bitą śmietanę (500ml kremówki z cukrem) i dekorujemy owocami.
Jako dodatki do słodkości było jeszcze tiramisu w formie deseru
- paczka biszkopcików podłużnych
- 500g serka mascarpone
- 200ml śmietany kremówki
- 150ml mocnej kawy
- kakao
- amaretto
- 5 łyżek cukru
Ubijamy mascarpone ze śmietaną i 2 łyżkami cukru, biszkopty delikatnie moczymy w kawie wymieszanej z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami amaretto. Układamy warstwami: biszkopty-masa serowa-posypujemy kakao i tak aż nam się skończy serek, wstawiamy do lodówki na minimum 2-3h. Pycha.
A na koniec semifreddo z truskawkami i malinami
- 0,5l śmietanki kremówki
- 20-30 dag posiekanych truskawek i malin w całości
- pół tabliczki czekolady (tym razem dałam gorzką)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwa wanilią - najlepiej własnej roboty
- kilka truskawek i ew migdały do dekoracji
Posiekane truskawki zalać octem balsamicznym i posypać połową cukru, odstawić na 30-60 minut do lodówki. Śmietankę zmiksować, dodać resztę cukru i miksować jeszcze chwilę. Dodać odsączone truskawki z malinami i startą czekoladę - lub posiekaną jak kto woli, wymieszać.Wlać do keksówki wyłożonej folią spożywczą, udekorować i wstawić do zamrażalnika na 3-5h