- kostka masła 82-83%
- skórka starta z cytryny
- sok z pół cytryny
- ząbek czosnku
- dowolne zioła - u mnie mieszanka prowansalska: tymianek, rozmaryn, cząber, oregano
Do blendera wrzucamy ząbek czosnku i 1/4 część masła, skrapiamy cytryną, dorzucamy skórę z cytryny i zioła i blendujemy, stopniowo dodajemy masło. Gotowe przekładamy na folię spożywczą i tworzymy rulon. Wkładamy do lodówki na 2h i gotowe.
No mojej mammie się ten przepis na pewno spodoba :-)
OdpowiedzUsuńspróbuj też taki przepis: masełko a do niego: czosnek, sól, trochę koncentratu pomidorowego, trochę papryki słodkiej (chyba że lubisz ostro) i kopereczek suszony mmmmmmmm.... idealne do tostów pod zółty ser mmmmm... :)
OdpowiedzUsuńTakie masełko jest wielozadaniowe, można je wykorzystywać do wielu potraw. Przepis agakry też interesujący...M.
OdpowiedzUsuń