Francuskie koperty z jabłkami
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 szare renety
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 goździki
- 1 żółtko
Mąkę przesiać przez sitko do miski. W misce zrobić zagłębienie i pokruszyć w nie drożdże. Wlać mleko, wymieszać z drożdżami, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki oprócz dwóch łyżek masła i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-40 minut do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek i pokroić na 25 równych kawałków. 2 łyżki masła roztopić, wylać do naczynia do zapiekania. Z kawałków ciasta uformować kulki, obtaczać je w maśle i układać ciasno jedna przy drugiej w naczyniu do zapiekania. Pozostawić jeszcze na 15 minut w cieple do wyrośnięcia, następnie piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 przez ok 25 minut.
Moje uwagi: soli dałabym pół płaskiej łyżeczki, szczypta to troszkę za mało; ciasto podzieliłabym na 8 a nie 25 części - bo wychodzą bardzo malutkie; piekłabym albo 18 minut w 220 stopniach albo 30 w 190.
Buchty nadziałam borówkami amerykańskimi i oprószyłam cukrem pudrem.