- 200g filetu z łososia
- mix sałat z rukolą i roszponką
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1 gruszka konferencja
- sos śliwkowy
- sos: sos śliwkowy, miód, ocet balsamiczny
sobota, 31 grudnia 2011
sałatka z łososiem
piątek, 30 grudnia 2011
zapiekany bakłażan
Zapiekany bakłażan
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- tymianek
- sól
- oliwa
czwartek, 29 grudnia 2011
śródziemnomorska tortilla
Śródziemnomorska tortilla
Przepis na placki jest tutaj, a "wsad" to:
- sałata
- czarne oliwki
- grillowany bakłażan
- grillowana cukinia
- pomidor
- ogórek
- grillowane kawałki kurczaka w słodkim sosie chilli
- sos jogurtowy z czosnkiem
środa, 28 grudnia 2011
murzynek
Murzynek
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki wody
- kostka tłuszczu - Kasia
- 4-5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki kakao
- 3-5 łyżek powideł śliwkowych lub porzeczkowych
Cukier, wodę i Kasię rozpuścić, dodać kakao i dokładnie rozetrzeć. Odlać pół kubeczka na polewę. Zdjąć z ognia i dodawać żółtka po jednym dokładnie mieszając. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszać - ja to robię trzepaczką. Na koniec dodać powidła i ubitą pianę z białek. Piecze się w 180 stopniach przez 40 minut, do suchego patyczka. Kiedy przestygnie polewam odlaną polewą i posypuję wiórkami.
Aby ciasto nie przywarło do foremki można spryskać ją tłuszczem w spray'u Bake Easy, wyłożyć papierem do pieczenia, lub pominąć papier a wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Przyznam że nie przepadam za zapachem masła lub margaryny na rekach po smarowaniu foremek więc tłuszcz w spray'u jest jakimś wyjściem. Póki co nie mam jakoś przekonania do używania go do innych celów (z znam takich co używają np do grzanek...), ale natłuszczanie rożnych naczyń do pieczenia sprawdza się doskonale. Ciasto nie przywiera, nie potrzeba dodatkowych zabezpieczeń typu mąka, bułka tarta czy papier do pieczenia, należy nanieść równą warstwę na naczynie i koniec, cała robota.
Pieczone w tortownicy 24cm z kominem.
wtorek, 27 grudnia 2011
calzone z pieczonymi warzywami
Calzone z pieczonymi warzywami
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 500g maki
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- pomidorki koktajlowe
- 2 kulki mozzarelli
- tymianek
- oliwa
Ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości talerza obiadowego lub na 4 mniejsze, wyłożyć upieczone warzywa, pomidorki przekrojone na ćwiartki i porwaną na kawałki mozzarelle. Wszystko posypać tymiankiem. Skleić pierogi, zagnieść brzegi żeby nic nie wyciekło. Posmarować wierzch żółtkiem i piec 20 minut w 180 stopniach.
poniedziałek, 26 grudnia 2011
gwiazdkowe prezenty
"Ziemniaki w kuchniach różnych krajów", to 120 przepisów na wykorzystanie ziemniaczków na przeróżniste sposoby.
"Quiche", to ponad 50 przepisów na quiche na bazie ciasta francuskiego, kruchego i filo (phyllo).
Michel Roux "Jajka", to książka jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie, zawiera ponad 130 przepisów i pomysłów na wykorzystanie jaj. Książka dzieli się na rozdziały, z których każdy poświęcony został innemu sposobowi przyrządzania jajek - począwszy od ich gotowania, smażenia, pieczenia, poprzez przyrządzanie naleśników, omletów, sufletów i tart, a skończywszy na deserach, takich jak kremy, lody, biszkopty i bezy.(opis ze strony empik.com)
Julie Biuso "Lato bez końca", to propozycja wielu dań z grilla, które z powodzeniem można odtworzyć w domu niezależnie od pory roku i posiadania grilla węglowego.
Cristina Bottari "Mamma Mia", to cudowne opracowanie wielu klasycznie włoskich przepisów z nowoczesną nutą.
Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"
Nigella Lawson "Jak być domową boginią"
Nigella Lawson "Nigella świątecznie"
Jamie Oliver "30 minut w kuchni"
Jamie Oliver "Jamie Oliver w domu"
Książek Jamiego ani Nigelli przedstawiać nikomu chyba nie trzeba. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam świątecznie
strucla makowa
Strucla makowa
- 500g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła
- 0,5 szklanki śmietany
- szczypta soli
- 2 jajka
- puszka masy makowej + rodzynki, skórka pomarańczowa, 3-4 łyżki miodu
ps. przed pieczeniem Iza radzi ponakłuwać żeby strucla nie popękała
sobota, 24 grudnia 2011
francuskie rożki z makiem
piątek, 23 grudnia 2011
śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką
- 6-7 płatków śledziowych w oleju
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane małe buraczki
- 2 jajko na twardo
- 1 mała posiekana cebulka
- ogórki konserwowe lub jak u mnie sałatka szwedzka
- majonez
Życzenia
kompot z suszu
Kompot z suszu (morele, śliwki, jabłka i gruszki w równych proporcjach)
- suszone morele
- suszone śliwki kalifornijskie
- suszone jabłka (takie puchate bez skórki)
- suszone jabłka (takie suszone domowo w piekarniku ze skórką)
- suszone gruszki
- kilka suszonych fig
- laska cynamonu ok 6-8cm
- kilka goździków
- 1 pomarańcza
czwartek, 22 grudnia 2011
świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki
- 350g masła
- 500g cukru
- 900g mąki
- 2/3 szklanki miodu
- 1 szklanka śmietany 22%
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki (zmielone ok 1,5 łyżki)
W misce dokładnie wymieszać masło, cukier, miód i przyprawy. Proszek wymieszać z połową przesianej mąki i wymieszać z masą. Dosypywać resztę mąki w trakcie zagniatania ciasta. Ciasto włożyć na noc do lodówki. Wałkować cienko, wykrawać ciasteczka w fantazyjne wzory i piec ok 5-6 minut w 200 stopniach.
Ostatnio stałam się posiadaczką cudownej foremki śnieżynki firmy Wilton. Jak każdy cukiernik amator wie, Wiltonowi można zaufać. Nie zawiodłam się też i tym razem. Foremka pięknie docina, jest dosyć wysoka, więc nie tylko ciasteczka można nią wycinać. Ja mam plan na kilka innych zastosowań. Miękka obwódka idealna do ciasteczkowania z maluchami.
a tak w ogóle to mamy dzisiaj czwartą rocznicę ślubu, ale ten czas leci....
środa, 21 grudnia 2011
świąteczne muffiny
Świąteczne muffiny
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki brązowego cukru cynamonowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- suszone żurawiny
- skórka pomarańczowa w syropie
wtorek, 20 grudnia 2011
conchiglioni z kurczakiem i oliwkami
Conchiglioni z kurczakiem i oliwkami
- muszle
- pierś kurczaka
- puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki śmietany 12%
- garść czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- oliwa
poniedziałek, 19 grudnia 2011
bakaliowiec
Bakaliowiec
- 150g mąki
- 60g margaryny/masła
- 100g cukru
- 100g miodu
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skorka starta z jednej cytryny
- 750g bakalii: orzechy, rodzynki, śliwki morele, żurawina, skórka pomarańczowa, mango, figi itp itd
niedziela, 18 grudnia 2011
burger z kurczakiem
Burgery z kurczakiem
- 4 bułeczki
- 2 małe lub jedna większa pierś kurczaka
- sałata
- pomidor
- zielony ogórek
- prażona cebulka
- słodki sos chilli
- żółty ser
- sos czosnkowy: śmietana+majonez+czosnek
sobota, 17 grudnia 2011
złote domowe frytki
Domowe złote frytki
- ziemniaki
- olej
- sól
- słodka papryka
piątek, 16 grudnia 2011
skórka pomarańczowa
Skórka pomarańczowa w syropie
- pomarańcze
- cukier
- woda
czwartek, 15 grudnia 2011
tarta z cebulą i blanszowanymi ziemniakami
Tarta z cebulą i blanszowanymi ziemniakami
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
farsz:
- 5-6 średnich cebulek
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 ziemniaków
- pół małego kubeczka śmietany 12%
- tarty żółty ser - łagodny
- sól, kolorowy pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
- masło
Ciasto zagnieść i odstawić na pół godzinki do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i upiec - 15 minut w 180 stopniach. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniuteńkie plasterki i wrzucić na osolony wrzątek na 3 minutki, odlać i przelać zimną wodą. Cebule pokroić na półplasterki albo w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dusić na maśle do miękkości i lekkiego zbrązowienia cebulki. W kubeczku wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Na upieczony kruchy spód wyłożyć uduszoną cebulę, posypać żółtym serem i ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków, jak wachlarzyk - lekko na zakładkę. Wierzch polać śmietaną, rozprowadzić dokładnie po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
środa, 14 grudnia 2011
bakłażan pomidor i oliwki
Bakłażan z pomidorami i oliwkami
- 2 średnie bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- garść czarnych oliwek
- garść pomidorków koktajlowych
- kostka bulionowa "oliwa z ziołami"
- łyżka masła
- sól, pieprz, tymianek
- jogurt grecki
Bakłażana pokroiłam w kostkę i ugotowałam w bulionie, ale nie na paćkę tylko tak żeby pozostał jędrny. Na dużej patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie odsączone bakłażany. Wszystko dusiło się jakieś 10 minut. Dodałam pomidory z puszki razem z sosem i doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wrzuciłam pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i czarne oliwki, też połóweczki. Pozostało na gazie jakieś 2 minutki. Przełożyłam do miseczek, dodałam po łyżce jogurtu greckiego.
Źródło inspiracji
wtorek, 13 grudnia 2011
pierś kurczaka z tapenadą z czarnych oliwek
Pierś kurczaka z tapenadą z czarnych oliwek
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 łyżki tapenady np z tego przepisu
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
poniedziałek, 12 grudnia 2011
tapenada z oliwek
Tapenada
- garść czarnych oliwek
- 2 nieduże ząbki czosnku
- 1 cm ostrej papryczki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
niedziela, 11 grudnia 2011
pierś kurczaka z białą kiełbasą
Pierś kurczaka z białą kiełbasą (2porcje)
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 białe surowe kiełbaski
- 6 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej
- 2 plasterki sera np salami
- sól
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycą
- 1 łyżka oleju
sobota, 10 grudnia 2011
domowy hamburger
Domowy hamburger
- 4 bułki (np. klasyczne do hamburgerów, ja dałam bułeczki "wiejskie" )
- 400g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (może być takie jak lubimy)
- ser żółty np. salami, bo dobrze się rozpuszcza
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- kilka liści sałaty
- pomidor
- zielony ogórek
- cebulka
- sos: majonez+keczup+słodka papryka+ chilli na czubek noża
Mięso wyrobić z jajkiem, dodać tartą bułkę i doprawić. Uformować 4 kotleciki, dosyć płaskie i usmażyć bez tłuszczu na patelni grillowej. W kubeczku wymieszać sos, w mojej wersji to majonez z keczupem doprawiony słodką papryką w proszku i odrobinką chilli. Cebulkę posiekałam dosyć drobno, ale można pokroić w krążki i sparzyłam wrzątkiem. Kiedy kotlety są już prawie gotowe można na ruszt wrzucić na chwilę bułeczki. Wszystko łączymy w całość. Ja dałam troszkę sosu bezpośrednio na bułkę, potem sałata, warzywa, ser, kotlet znowu serek, warzywa i drugą cześć bułki.
piątek, 9 grudnia 2011
pierś kurczaka w boczku z oscypkiem
W kieszonce piersi kurczaka umieściłam oscypka - takiego małego wędzonego, przekrojonego wzdłuż na pół. Posoliłam pierś po wierzchu i zawinęłam w cieniutkie plasterki wędzonego boczku. Całość zapiekłam 30 minut w 180 stopniach. Podałam z konfiturą żurawinową. Oscypek idealnie się rozpuścił, ale nadal "skrzypiał". Kurczak nabrał bardzo fajnego aromatu dzięki wędzonemu serkowi.
czwartek, 8 grudnia 2011
zmodyfikowane śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku
- tacka śledzi w oleju a'la matias
- 2 szalotki
- 1 jabłko
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka łagodnego keczupu
Śledzie należy odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić na dwucentymetrowej szerokości dzwonka. Szalotki drobniutko siekamy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W kubeczku należy wymieszać majonez, śmietanę i keczup, można doprawić jeśli ktoś ma życzenie.
Śledzie układam na półmisku, posypuję szalotkami, następnie wykładam jabłka, polewam sosem a na wierzchu posypuje kaparami i suszoną żurawiną.
środa, 7 grudnia 2011
pasztet z dzika
Pasztet z dzika
- 500g mięsa mielonego
- kawałek słoniny 10x1x2 cm
- 6 suszonych śliwek kalifornijskich
- boczek wędzony - opakowanie Morliny
- 1 jajko
- sól, pieprz
Na stole kładziemy dwa kawałki folii aluminiowej jeden na drugim (długość ok 60cm), na tym kawałek folii spożywczej. Układamy pozostałe plasterki boczku ukośnie, lekko na zakładkę. Wykładamy farsz, rozsmarowujemy na centymetrowa warstwę.
Na środku układamy rządek śliwek i zawijamy rulon pomagając sobie folią spożywczą. Zawijamy pasztet w folię spożywczą, następnie ścisło w podwójną folię aluminiową. Końcówki zawijamy ścisło jak cukierek i wkładamy do piekarnika na 25 minut w 175 stopniach.
wtorek, 6 grudnia 2011
konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli
Cebulę kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki brązowego cukru i czekamy aż się rozpuści, wrzucamy cebulę, mieszamy ok 2-3 minuty żeby zmiękła, zalewamy octem balsamicznym tak żeby zakrył cebulę, gotujemy w ten sposób ok 5 minut, dodajemy łyżkę lub dwie miodu i chwilę redukujemy, aż będzie lekko ciągnący.
Jest boska, pyszna, rewelacyjny dodatek do mięsa.
poniedziałek, 5 grudnia 2011
filet z jelenia w cieście francuskim z prawdziwkami
Filet z jelenia w cieście francuskim z prawdziwkami
Mięso tak jak poprzednio należało całkowicie pozbawić błonek i zamarynować w oleju, posiekanym rozmarynie, posiekanych 2 ziarenkach jałowca, soli, pieprzu i pokrojonym w plasterki ząbku czosnku. Następnie mięso pozbawione czosnku obsmażyć należy na patelni grillowej z obu stron i odłożyć.
Prawdziwki świeże lub mrożone blanszujemy minutkę w osolonym wrzątku, odcedzamy i wystudzamy. W rondlu należy rozpuścić łyżkę klarowanego masła, dorzucić prawdziwki a następnie szalotkę pokrojoną w piórka. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Kolejny etap to ciasto. Żeby ciasto francuskie nie nasiąkało farszem i sosem z mięsa należy je oddzielić.... więc należy usmażyć naleśnika!
I etap końcowy, rozwałkowujemy ciasto francuskie, na desce kładziemy naleśnika, wykładamy 2/3 farszu z prawdziwkami, kładziemy obsmażonego jelenia, na to resztę farszu i zawijamy jak krokieta. Całość przekładamy na ciasto francuskie i zawijamy w kopertę, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach
Mięsko zostało podane z bajeczną konfiturą z cebuli - przepis jutro.
niedziela, 4 grudnia 2011
comber z sarniny na sałatce z marynowanych warzyw
Comber z sarniny z marynowanymi warzywami
Kawałek combra należało dokładnie oczyścić z błonek bo twardnieją w obróbce termicznej i następnie zamarynować w oleju z dodatkiem soli, pieprzu młotkowanego, posiekanego rozmarynu i posiekanych dwóch ziarenkach jałowca. Odstawiłyśmy mięso na trochę do lodówki a następnie zostało ono uwędzone w wiórkach drewna liściastego z dodatkiem herbaty earl grey (metoda całkiem domową, ale dla mnie jeszcze trochę niejasną).
Warzywa: pora, marchewkę, selera, należało pokroić w cieniutkie plasterki a następnie w paseczki. W misce należy wymieszać 2 łyżki octu winnego białego, sól i łyżkę miodu, następnie stale mieszając dolewać oleju, mieszać aż zrobi się emulsja. Warzywa wrzucamy na minutkę do osolonego wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i mieszamy z marynatą. Odstawiamy na trochę.
Kiedy wszystko było gotowe podajemy jak na zdjęciu z gruszką marynowaną w czerwonym winie. Mięsko dodatkowo polane sosem z żurawiny i chrzanu z miodem i balsamico przetartym przez sitko co by nie było pesteczek.
sobota, 3 grudnia 2011
kurczak z trawą cytrynową i imbirem
Kurczak z trawą cytrynową i imbirem
- elementy kurczaka (u mnie 4 palki i 6 skrzydełek)
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 ostra papryczka
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- sok z 1 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu rybnego
- słodka papryka w proszku
- trawa cytrynowa (najlepiej świeża ale ja miałam suszoną 1 łyżka)
piątek, 2 grudnia 2011
domowa czekolada na gorąco
Czekolada na gorąco
- 500ml mleka
- 150g mlecznej czekolady
- 1 kawałek kory cynamonu ok 5cm
- 5-6 goździków
- śmietana kremówka 36%
- 1 łyżka cukru
czwartek, 1 grudnia 2011
cynamonowe racuchy z jabłkami
- 0,5l mleka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- jabłka
- olej
- cukier puder
środa, 30 listopada 2011
zupa krem z marchewki z imbirem
Zupa krem z marchewki z imbirem
- 700ml bulionu drobiowego
- 6 marchewek
- 4 ziemniaki
- 2 cm kawałek imbiru
- 2-3 łyżki mleczka kokosowego
- sól
wtorek, 29 listopada 2011
tortille z mięsem mielonym i bakłażanem
Tortille z mięsem mielonym i bakłażanem
- 8 placków tortilli z tego przepisu lub kupionych
- 1 bakłażan
- 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
Tak przygotowane składniki zawijamy w placki. Ja to robiłam w następującej kolejności. Smarowałam placek sosem czosnkowym, nakładałam po kilka plasterków bakłażana, na to mięso a na koniec kukurydzę i pomidora, zwijam w rulon. Pycha!
poniedziałek, 28 listopada 2011
marchewkowe kopytka
Marchewkowe kopytka
- 1kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
niedziela, 27 listopada 2011
pieczona biała kiełbaska z musztardą francuską
Pieczona biała kiełbaska z musztarda francuską
- 6 surowych białych kiełbasek
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
ps. Wiem że podobna wersja już była, ale w trochę innych proporcjach. Zmiana musztardy zwykłej na francuską z gorczycą nadało jej charakteru. Spróbujcie, warto.
sobota, 26 listopada 2011
babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana
- 1,5kg ziemniaków
- 300-350g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 3 łyżki maki pszennej
- sól, pieprz, wg gałka/majeranek/tymianek (ja dałam sól i tymianek)
- garść czarnych oliwek
- garść tartego sera salami
Oprócz boczku można dodać kiełbaskę, inne mięska wedle uznania.
W miseczkach jest sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego i słodki sos śmietanowo-pomidorowy.
Razem babkę piekły:
Psotka http://psotypsotki.blogspot.
Bożena - http://mojekucharzenie-bozena-
Kasia http://kuchniaprezydentowej.
Kasia http://cobytuzjesc.blogspot.
Iza http://smacznapyza.blogspot.
Basia http://mozaikazycia.blogspot.
i Ja czyli Ola http://mamabartka.blogspot.
piątek, 25 listopada 2011
tarta z porami i serem ricotta
Tarta z porami i ricottą
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
- 3 pory (białe części)
- 3 jajka
- 250g serka ricotta
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- garść tartego sera salami
- 1 łyżka masła