Dawno nie było nic śniadaniowego, ogólnie ostatnio jest mnie jakby mniej... Ale kiedy znalazłam ten przepis, było oczywiste, że czeka nas pyszne śniadanie.
Genialne bajgle
ciasto:
- 7g suszonych drożdży (całe opakowanie)
- 220g letniej wody
- 100ml mleka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru
- 650g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- sezam
- łyżka miodu rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Ze wszystkich składników "ciastowych" zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 10 części i formujemy w kulki. Zostawiamy na 15 minut. następnie każdką kulkę wałkujemy dłońmi na około 60-70 centymetrowy waleczek i postepujemy jak na poniższym zdjęciu.
Przygotowane bajgle zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. następnie posmarowałam je rozcieńczonym miodem i odsypałam podprażonym na suchej patelni sezamem. Piekły się na wyłożonej papierem blaszce około 20 minut w 200 stopniach.
Źródło: Gotuje bo lubi
Piękne bajgle! Nawet zdjęcia pachną! Pychota - M.
OdpowiedzUsuńOjejku jaki pyszniutki!
OdpowiedzUsuńmam w moim wypiekaczu funkcje ciasto na bajgle i tak trafilam tu.Skorzystam z przepisu juz dzis , aby rano przekonac sie co mi wyszlo.
OdpowiedzUsuńWroce tu i napisze jak smakowalo , bo przepis przekonuje mnie , ze jest ok.
Teresa z Lomzy
Podoba mi sie . Wyprobuje juz dzis i jutro wroce tu opowiedziec jak smakowalo
OdpowiedzUsuńJeśli smakują tak jak wyglądają to mus zrobić!
OdpowiedzUsuń