Lubimy tortille, z rożnymi nadzieniem. Wolimy domowe niż kupowane, chociaż czasem awaryjnie "kupne" mamy w szafce. Testujemy coraz to nowe przepisy, modyfikując je, szukając placka idealnego.
Domowe tortille- 250g mąki pszennej
- 150-160ml mocno ciepłego mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- można dodać zioła
Mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodajemy mleko i oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto. W tym momencie można dodać zioła do ciasta ale nie za dużo bo będą się przypalać. Możliwe że trzeba będzie trochę podsypać mąki lub dodać odrobinę mleka, wszystko zależy od wilgotności i typu mąki. Uformowaną kulkę zostawiamy na pół godzinki pod ściereczką. Następnie dzielimy ciasto na osiem równych części, dajemy chwilkę odpocząć i wałkujemy cieniuteńko placki. Smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni po dosłownie minutkę, aż pojawią się brązowiutkie plamki. Tortille przykrywamy wilgotną ściereczką. Są elastyczne i pyszne.
też wolę domowe, ale gdy nie ma czasu, kupnymi nie pogardzę ;)
OdpowiedzUsuńSuper! zapisuję sobie do zrobienia. A mogę zastąpić mąkę pszenną pełnoziarnistą? Albo pół na pół?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
myślę, ze możesz, robiłam tez z razową pół na pół i z krupczatką
OdpowiedzUsuńdomowym tortillom jak najbardziej mówię "tak" :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za ten przepis :) Sklepowe tortille są nie dość, że nafaszerowane chemią, to jeszcze drogie...a tu proszę! :) Super. Bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńOlu jak dobrze że masz taki przepis,chętnie z niego skorzystam bo po gotowcach źle się czuję.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo fajny, wyglądają cieniutko i pachnąco. M.
OdpowiedzUsuńDomowa tortilla, znam juz jej smak i naprawdę warto ją zrobic :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis, przed chwilązrobiłam i rzeczywiście są bardzo elastyczne, idealnie nadają się do zawijania :)
OdpowiedzUsuńwypróbuję w tym tygodniu :D
OdpowiedzUsuńzwykle kupowałam gotowe :P
serdecznie polecam :)
Usuń