niedziela, 2 października 2011

tarta z figami i szynką parmeńską

Upolowałam w końcu moje wyczekane figi, za cenę nie przyprawiającą o zawał serca. oczywiście kupiłam ich wystarczająco dużo, żeby wykorzystać je chociaż kilka razy. Tym razem tarta z figami w wersji wytrawnej.

Tarta z figami i szynka parmeńską
  • kruche ciasto gotowe lub np. z tego przepisu
  • jeden duży por
  • 3 cebule
  • 250g serka ricotta
  • sól
  • kilka świeżych fig
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • szczypta cukru
  • olej
Pora i cebule pokroić w półkrążki, udusić do miękkości na oleju. Wystudzić i następnie wymieszać z serkiem, doprawić solą. Naczynie do tarty wysmarować masłem i wylepić lub wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Upiec przez 20 minut w 180 stopniach. Na upieczony spód wyłożyć farsz porowo-cebulowy. Na wierzchu ułożyć szynkę i pokrojone na ósemki figi. Oprószyć szczyptą cukru. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.



4 komentarze:

  1. hmmm, ciekawa jestem smaku takiej wytrawnej tarty z figami, chyba muszę wypróbować póki są figi w sklepach bo wygląda bardzo zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie się prezentuje!!
    Zjadłabym z wielka ochotą:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wyglądała "na żywo" równie pięknie, jak na zdjęciu.A jak smakowała!!! Bardzo dobry pomysł na złamanie smaków. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...