Upolowałam w końcu moje wyczekane figi, za cenę nie przyprawiającą o zawał serca. oczywiście kupiłam ich wystarczająco dużo, żeby wykorzystać je chociaż kilka razy. Tym razem tarta z figami w wersji wytrawnej.
Tarta z figami i szynka parmeńską- kruche ciasto gotowe lub np. z tego przepisu
- jeden duży por
- 3 cebule
- 250g serka ricotta
- sól
- kilka świeżych fig
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- szczypta cukru
- olej
Pora i cebule pokroić w półkrążki, udusić do miękkości na oleju. Wystudzić i następnie wymieszać z serkiem, doprawić solą. Naczynie do tarty wysmarować masłem i wylepić lub wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Upiec przez 20 minut w 180 stopniach. Na upieczony spód wyłożyć farsz porowo-cebulowy. Na wierzchu ułożyć szynkę i pokrojone na ósemki figi. Oprószyć szczyptą cukru. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
hmmm, ciekawa jestem smaku takiej wytrawnej tarty z figami, chyba muszę wypróbować póki są figi w sklepach bo wygląda bardzo zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńmarzę o świeżych figach.
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje!!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielka ochotą:)
Pozdrawiam:)
Tarta wyglądała "na żywo" równie pięknie, jak na zdjęciu.A jak smakowała!!! Bardzo dobry pomysł na złamanie smaków. M.
OdpowiedzUsuń