piątek, 20 maja 2011

tarta z cukinią i ricottą

Czwartkowy obiad wyglądał bardzo wiosennie. Miały być wieprzowe sznycelki, a w efekcie zrobiłam tartę z cukinią i ricottą.


Tarta z cukinią i ricottą

ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
farsz:
  • 2 cukinie
  • serek ricotta
  • 3 jajka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • ew. mozzarella
  • sól, pieprz
Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Cukinię wrzucić do malaksera lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puści sok. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić. Roztrzepać jajka z serkiem, dodać cebulę i czosnek oraz odciśniętą cukinię,doprawić. Można dodać do farszu pokrojoną mozzarellę. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz i zapiekać jeszcze 30-40 minut.

4 komentarze:

  1. Anonimowy20 maja, 2011

    Cuuudnie wygląda i wyobrażam sobie, jak smakuje!!!! Czy można zamówić taką tartę?Jestem chętna...
    Rozważ prosze, tak ci to sprawnie idzie... M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda wspaniale, na pewno wyjdzie pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ wysyp tart dziś na blogach. A każda jedna świetna. Tylko co potem z tą ilością kalorii zrobić? ;P

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...