Czwartkowy obiad wyglądał bardzo wiosennie. Miały być wieprzowe sznycelki, a w efekcie zrobiłam tartę z cukinią i ricottą.
Tarta z cukinią i ricottąciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
farsz:
- 2 cukinie
- serek ricotta
- 3 jajka
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- ew. mozzarella
- sól, pieprz
Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Cukinię wrzucić do malaksera lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puści sok. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić. Roztrzepać jajka z serkiem, dodać cebulę i czosnek oraz odciśniętą cukinię,doprawić. Można dodać do farszu pokrojoną mozzarellę. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz i zapiekać jeszcze 30-40 minut.
Cuuudnie wygląda i wyobrażam sobie, jak smakuje!!!! Czy można zamówić taką tartę?Jestem chętna...
OdpowiedzUsuńRozważ prosze, tak ci to sprawnie idzie... M.
mmmm... pychota!
OdpowiedzUsuńTarta wygląda wspaniale, na pewno wyjdzie pyszna :-)
OdpowiedzUsuńAleż wysyp tart dziś na blogach. A każda jedna świetna. Tylko co potem z tą ilością kalorii zrobić? ;P
OdpowiedzUsuń