poniedziałek, 7 maja 2012

czosnkowe zawijaski

Zawijaski powstały wg. przepisu z Kucharni, aromat rozchodził się po całym domu, niestety nie miałam czosnku niedźwiedziego, w zamian dałam 2 ząbki główkowego i tymianek.

Czosnkowe zawijaski
  • 1,5 filiżanki mąki pszennej
  • 0,5 filiżanki ciepłej wody
  • 0.5 łyżki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, sól
Z mąki, wody, drożdży, soli cukru zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej miski, posmarować oliwa  i odstawić do podwojenia objętość. W tym czasie zrobić nadzienie, czyli wymieszać masło z ziołami, sola  i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt, wysmarować nadzieniem i zwinąć w roladę, pokroić na 12 równych części i odstawić na 30 minut. Upiec 1 180 stopniach do zrumienienia czyli ok 30 minut.


 

17 komentarzy:

  1. Muszą obłędnie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopisuję do listy na urodzinowe grillowe party ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy07 maja, 2012

    Wyglądają jak bułeczki w Kruszynianach....przepiękne i na pewno aromatyczne. Czy można je robić też na słodko? M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od Kruszynianowych są mniejsze, myślę że na słodko po zmianie przypraw tez by były dobre.

      Usuń
  5. fajne takie czosnkowe ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To coś dla mnie, lubię takie zawijasy na drożdżowym cieście. Wypróbuję, fajnie że bez jajka a masło zastąpię klarowanym. Jak zrobię pochwalę się jak wyszły. A pytanie, jak na drugi dzień, nie są twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co..... nigdy nie dotrwały do drugiego dnia więc nie wiem. One po upieczeniu na ciepło są tak pychotne, że wszystkie znikają. Ciepłe są z wierzchu twardsze a w środku idealnie mięciutkie

      Usuń
  7. Wyglądają wspaniale! Cudnie i przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno spróbuje bo uwielbiamy z mężem takie cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też, chociaż ich największym fanem jest nasz synek

      Usuń
  9. świetne na... każdą chwilę małego głodu ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię podobne, tylko troszeczkę inne nadzienie,ucieram trochę masła z serkiem topionym ziołowym, wciskam czosnek i tym smaruję, są przepyszne! Twoje tak smakowicie zerkają:)
    Pozdrawiam Cię Olu serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...