Czosnkowe zawijaski
- 1,5 filiżanki mąki pszennej
- 0,5 filiżanki ciepłej wody
- 0.5 łyżki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, sól
Z mąki, wody, drożdży, soli cukru zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej miski, posmarować oliwa i odstawić do podwojenia objętość. W tym czasie zrobić nadzienie, czyli wymieszać masło z ziołami, sola i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt, wysmarować nadzieniem i zwinąć w roladę, pokroić na 12 równych części i odstawić na 30 minut. Upiec 1 180 stopniach do zrumienienia czyli ok 30 minut.
Muszą obłędnie pachnieć!
OdpowiedzUsuńoj pachną pachną....
UsuńŚwietne! chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDopisuję do listy na urodzinowe grillowe party ;-)
OdpowiedzUsuńwarto :)
UsuńWyglądają jak bułeczki w Kruszynianach....przepiękne i na pewno aromatyczne. Czy można je robić też na słodko? M.
OdpowiedzUsuńod Kruszynianowych są mniejsze, myślę że na słodko po zmianie przypraw tez by były dobre.
Usuńfajne takie czosnkowe ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, lubię takie zawijasy na drożdżowym cieście. Wypróbuję, fajnie że bez jajka a masło zastąpię klarowanym. Jak zrobię pochwalę się jak wyszły. A pytanie, jak na drugi dzień, nie są twarde?
OdpowiedzUsuńWiesz co..... nigdy nie dotrwały do drugiego dnia więc nie wiem. One po upieczeniu na ciepło są tak pychotne, że wszystkie znikają. Ciepłe są z wierzchu twardsze a w środku idealnie mięciutkie
UsuńWyglądają wspaniale! Cudnie i przepysznie!
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuje bo uwielbiamy z mężem takie cudeńka:)
OdpowiedzUsuńmy też, chociaż ich największym fanem jest nasz synek
Usuńświetne te bułeczki.
OdpowiedzUsuńpyszne są :)
Usuńświetne na... każdą chwilę małego głodu ;]
OdpowiedzUsuńRobię podobne, tylko troszeczkę inne nadzienie,ucieram trochę masła z serkiem topionym ziołowym, wciskam czosnek i tym smaruję, są przepyszne! Twoje tak smakowicie zerkają:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Olu serdecznie!