Nie przepadam za czerwonym mięsem w formie innej niż grillowane, ale czasem coś tam zrobię. Miałam dwa sznycle wieprzowe i zero chęci na tradycyjne kotlety, więc powstało takie oto coś.
Kotlety wieprzowe w śmietanie- 2 kotlety wieprzowe
- kilka ziemniaków
- 1 cebula biała
- mała śmietana 12%
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pasty curry
- szklanka wody
- trochę tartego sera
- sól
- oliwa
Kotlety trochę rozbić, posolić i obsmażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Zdjąć z patelni i wrzucić na nią posiekana drobno cebulkę, udusić. Do cebuli wlać szklankę wody, dodać paprykę i curry i zagotować. Ziemniaki pokroić w talarki, ułożyć w naczyniu do zapiekania (najlepiej jedno naczynie na osobę), na ziemniakach położyć kotlety i wrzucić na to mieszaninę z cebulą. Wymieszać śmietanę z serem i polać wierzch. Piec w temp 180 stopni około 30 minut.
Jak dla mnie danie wyszło Ci świetnie. Nie ma to jak eksperyment w kuchni :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają zapieczone pod taką pierzynką. Ciekawy pomysł na przeciętne mięsko ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na mięsiwo.
OdpowiedzUsuńzaintrygował mnie ;]
no proszę, co można zrobić z prozaicznej i mało finezyjnej wieprzowiny!!! wygląda bardzo smakowicie i estetyka bez zarzutu! M.
OdpowiedzUsuń