wtorek, 8 marca 2011

pizza na cienkim cieście

Mój mąż jak wiecie jest "mistrzem domowej pizzy" przynajmniej w naszej rodzinie. Postanowiliśmy jednak wypróbować inny przepis na ciasto. Ten z którego korzystamy na co dzień, jest o tyle fajny, ze nie wymaga czekania, więc dla zabieganych w sam raz. Ale ten jest inny - zaczerpnęliśmy go z Kwestii Smaku. Sprawdził się rewelacyjnie.
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 300ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 500g maki
  • 1 łyżeczka soli
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5 minut. Make przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować oliwą i odstawić na godzinkę.

Wałkować na 0,5cm grubości placki (starcza na 3 ok 25cm). Dać im chwilę odetchnąć i piec z dodatkami ok 8-12 minut. Wychodzi boskie i bardzo gratuluję Kwestii Smaku tego przepisu. Ciasto jest takie że można nim kręcić w powietrzu i się nie rwie :)

Sos zrobiliśmy taki: 2 ząbki czosnku, mała cebulka - uduszone, dodaliśmy puszkę pomidorów, łyżkę oliwy, mnóstwo oregano i świeżej bazylii i ciutkę soli, całość dusiliśmy aż się trochę zredukowało.

A dodatki, na jednej były pomidorki koktajlowe, szynka szwarcwaldzka (tańsza wersja parmeńskiej a też dobra), mozzarella, oliwki

a na drugiej pomidorki, mozzarella, oliwki, cukinia i odrobina papryki


2 komentarze:

  1. wyglądają zachęcająco, na pewno smakują wyśmienicie - kiedy spróbuję? M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Obie wyglądają baaardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...