- makaron duże muszle
- 30-40 dag filetu z indyka
- pół bakłażana
- pół cukinii
- oliwa
- mozzarella
- 2/3 szklanki musu pomidorowego (sok/przecier/odparowane z puszki)
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- oregano
- 2 łyżki śmietany 10%
Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię grillową i dajemy im się podsmażyć i zmięknąć. Jak są gotowe zdejmujemy a na ich miejsce wrzucamy pokrojonego dość drobno indyka, zrumieniamy i zdejmujemy. W między czasie robimy sos. Wrzucamy do rondelka przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażamy, dodajemy pomidory, oliwę i oregano, chwilę dusimy (można odrobinę posolić), na koniec dodajemy śmietanę i zdejmujemy z ognia.
Nadziewamy muszle(podgotowane w osolonej wodzie 10 minut), wkładając w każdą po trochu na dno warzyw, potem kurczaka, na wierzch sos i kawałek mozzarelli jako wisienkę na torcie ;) zapiekamy około 30-40 minut w 150 stopniach.
CUUUDO!!!!! Jeśli tak smakuje, jak wygląda, to .... czapki z głów panowie i panie!!!! M.
OdpowiedzUsuń