piątek, 11 marca 2011

muszle

Dzisiaj przedstawiam muszle nadziewane grillowanymi warzywami (bakłażan i cukinia) i grillowanym indykiem z odrobiną sosu pomidorowo-śmietanowego z mozzarellą.


  • makaron duże muszle
  • 30-40 dag filetu z indyka
  • pół bakłażana
  • pół cukinii
  • oliwa
  • mozzarella
sos:
  • 2/3 szklanki musu pomidorowego (sok/przecier/odparowane z puszki)
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • oregano
  • 2 łyżki śmietany 10%

Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię grillową i dajemy im się podsmażyć i zmięknąć. Jak gotowe zdejmujemy a na ich miejsce wrzucamy pokrojonego dość drobno indyka, zrumieniamy i zdejmujemy. W między czasie robimy sos. Wrzucamy do rondelka przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażamy, dodajemy pomidory, oliwę i oregano, chwilę dusimy (można odrobinę posolić), na koniec dodajemy śmietanę i zdejmujemy z ognia.

Nadziewamy muszle(podgotowane w osolonej wodzie 10 minut), wkładając w każdą po trochu na dno warzyw, potem kurczaka, na wierzch sos i kawałek mozzarelli jako wisienkę na torcie ;) zapiekamy około 30-40 minut w 150 stopniach.

1 komentarz:

  1. CUUUDO!!!!! Jeśli tak smakuje, jak wygląda, to .... czapki z głów panowie i panie!!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...