niedziela, 20 listopada 2011

biała kiełbaska w piwie i miodzie

Biała kiełbasa, kiedyś przeze mnie znienawidzona, zagościła na stałe w naszym jadłospisie. Żeby nie było nudno urozmaicam ja różnymi dodatkami.

Biała kiełbaska w miodzie i piwie
  • 8 kawałków białej kiełbasy surowej
  • 3 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki piwa (np Warka czerwona bo nie jest gorzka)
Kiełbasę ponakłuwać, ułożyć w garnku i zalać wrzątkiem a następnie gotować przez 10 minut. Cebulę pokroić w półkrążki i udusić na oliwie do miękkości i lekkiego zrumienienia. Kiełbasę wyjąć z wody, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut aż się zrumieni. W kubku wymieszać piwo z płynnym miodem. Przełożyć kiełbasę na drugą stronę, dodać cebulę i wszystko polać piwem wymieszanym z miodem. Ponownie zapiec do zrumienia ok 15 minut. Pycha!!

9 komentarzy:

  1. Rzadko ją robię ale ten przepis mnie bardzo kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. znienawidzona i przeze mnie... ale taką poproszę na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja uwielbiam białą kiełbasę i chyba kupię którego dnia bo mi Ola takiego smaka narobiła, że się nie opędzę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam takiej dobrej białej kiełbaski, żeby sobie zrobić według tego przepisu! To wielce niesprawiedliwe! :P

    OdpowiedzUsuń
  5. O u mnie też dzisiaj biała kiełbasa, ale tak ładnie jak Twoja nie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asia - ja też nienawidziłam a teraz mmmm pycha :)

    Kasia - może jakimś super hiper lodowym kurierem trzeba wysłać?

    Iza - rób rób, łatwe, szybkie i smaczne

    Mężczyzna-gotuje - na pewno tez jest apetyczna

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam !!! w dodatku z cebulką mmmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aleś mi smaku narobiła!!! Smakowicie i ślicznie wygląda, chyba muszę zrobić taką kolacyjkę...M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.