wtorek, 22 listopada 2011

nadziewane ziemniaczki

Bardzo lubimy takie ziemniaczki, nadziewane różnościami, są idealnym dodatkiem do mięs lub mogą stanowić samodzielne danie np na kolację.

Nadziewane ziemniaczki
  • ziemniaki - mniej więcej tej samej wielkości
  • 150g sera ricotta
  • 2-3 plasterki boczku
  • tymianek
  • ser np mozzarella/salami
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy są miękkie, odlewamy i chwilkę odparowujemy. Kiedy przestygną na tyle, żeby móc je wziąć w rękę, odcinamy czapeczki. Wydrążamy środki, przekładając wyjęte ziemniaki do miseczki. Do ziemniaków dodajemy serek ricotta, pokrojony w kosteczkę boczek, trochę tartego sera i zioła, ew sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy z "górką" do ziemniaczkowych miseczek. Posypujemy serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.



5 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie zapiekane pyrki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mnie katujesz takimi ziemniaczkami! ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ziemniaczki:) pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie jadłam, a pieczone ziemniaki bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, w dodatku urodziwe! Wpraszam się na takie jedzonko...M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.