Bardzo lubimy takie ziemniaczki, nadziewane różnościami, są idealnym dodatkiem do mięs lub mogą stanowić samodzielne danie np na kolację.
Nadziewane ziemniaczki
Nadziewane ziemniaczki
- ziemniaki - mniej więcej tej samej wielkości
- 150g sera ricotta
- 2-3 plasterki boczku
- tymianek
- ser np mozzarella/salami
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy są miękkie, odlewamy i chwilkę odparowujemy. Kiedy przestygną na tyle, żeby móc je wziąć w rękę, odcinamy czapeczki. Wydrążamy środki, przekładając wyjęte ziemniaki do miseczki. Do ziemniaków dodajemy serek ricotta, pokrojony w kosteczkę boczek, trochę tartego sera i zioła, ew sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy z "górką" do ziemniaczkowych miseczek. Posypujemy serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
bardzo lubię takie zapiekane pyrki :)
OdpowiedzUsuńAle mnie katujesz takimi ziemniaczkami! ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ziemniaczki:) pycha!!
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, a pieczone ziemniaki bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńPyszności, w dodatku urodziwe! Wpraszam się na takie jedzonko...M.
OdpowiedzUsuń