piątek, 2 grudnia 2011

domowa czekolada na gorąco

W takie zimowe wieczory czekolada na gorąco, kremowa, słodka, aromatyczna, to nieodzowny dodatek do dobrej książki lub filmu i ciepłego koca.

Czekolada na gorąco
  • 500ml mleka
  • 150g mlecznej czekolady
  • 1 kawałek kory cynamonu ok 5cm
  • 5-6 goździków
  • śmietana kremówka 36%
  • 1 łyżka cukru
Do garnka wlać mleko i połamaną czekoladę, wrzucić korę i goździki - w całości. Rozpuszczać na wolnym ogniu mieszając żeby się nie przypaliło. Ja nie doprowadzam do zagotowania. Rozlać przez sitko do kubeczków. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodając cukier. Wyłożyć na czekoladę w kubku, wsadzić łyżeczkę do kubka, przykryć kocykiem i zatopić się w lekturze interesującej książki.

11 komentarzy:

  1. Poproszę taką, ale bez śmietanki!:P

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmmm, czyli tym właśnie ostatnio mnie drażniłaś opowiadając bardzo sugestywnie jak sobie popijasz? bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna do moich serduszek!! Ale i bez nich, nie pogardziłabym filiżaneczką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest to co by mi dziś pomogło po całym dniu sprzątania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No mi też, zmogło mnie choróbsko i dzisiaj leżakowałam....

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna, rozgrzewająca, przepyszna. Chętnie bym taką wypiła, nawet zaraz! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielabima czekolade do picia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z całą pewnością pyszności, ale jaka to bomba kaloryczna!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.