wtorek, 6 grudnia 2011

konfitura z czerwonej cebuli

To chyba mój ulubiony przepis z warsztatów Makro. Na pewno zagości na stałe w mojej prywatnej książce kucharskiej i będę go często wykorzystywać. Zazwyczaj robiłam tę konfiturę strasznie długo, zanim cebula była ok mijały wieki, a ten przepis jest błyskawiczny.

Konfitura z czerwonej cebuli

Cebulę kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki brązowego cukru i czekamy aż się rozpuści, wrzucamy cebulę, mieszamy ok 2-3 minuty żeby zmiękła, zalewamy octem balsamicznym tak żeby zakrył cebulę, gotujemy w ten sposób ok 5 minut, dodajemy łyżkę lub dwie miodu i chwilę redukujemy, aż będzie lekko ciągnący.

Jest boska, pyszna, rewelacyjny dodatek do mięsa.

7 komentarzy:

  1. Ooo, bardzo ciekawe, ale to chyba nie na chlebek taka konfitura...? :O ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, błyskawiczny przepis, a konfitura pyszna do mięs i wędlin. M.

    OdpowiedzUsuń
  3. też bardzo mi przypadła do gustu i będą ją robić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, będę musiała przetestować, bo już nie raz słyszałam, że super jest taka konfitura z cebulki.
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz widzę takie cudo. :)
    Ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dłuższego czasu zabieram się do zrobienia, ale nie mogę się zebrać. A tak szybko i prosto się robi tą konfiturę.

    OdpowiedzUsuń
  7. W mojej kuchni jeśli cebula to tylko czerwona-na zwykłą mam alergię,a cebulowa jestem,więc ten przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...