niedziela, 11 grudnia 2011

pierś kurczaka z białą kiełbasą

A oto właśnie ta propozycja trzymana w zanadrzu (w ogóle co to za słowo? gdzie to zanadrze jest?)

Pierś kurczaka z białą kiełbasą (2porcje)
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 białe surowe kiełbaski
  • 6 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej
  • 2 plasterki sera np salami
  • sól
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycą
  • 1 łyżka oleju
Kiełbasę należy zalać wrzątkiem i odczekać ok 5 minut. Następnie posmarować olejem i podpiec ok 10 minut w 180 stopniach, posmarować glazurą z miodu i musztardy i piec jeszcze ok 15 minut. Kiedy kiełbaska jest gotowa rozcinamy piersi kurczaka w poziomie na pół, solimy(pierś można trochę rozbić wtedy łatwiej się zawinie, ja jednak tego nie zrobiłam). Na środku układamy upieczoną kiełbaskę razem z odrobiną sosu, który pozostał po pieczeniu, ser i zawijamy. Owijamy boczkiem lub szynka dojrzewającą. Dobrze jest do pieczenia spiąć wykałaczkami. Roladki pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.

13 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem pewna, że takie zestawienie bardzo by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulubiona kiełbasa, w ulubionym kurczaku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis! :) A zanadrze jest dokładnie w tym samym miejscu co "zapazucha", haha! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasia :) akurat gdzie i co to pazucha to wiem, to samo co poła płaszcza na przykład :) ale to zanadrze to nie mam pojęcia, ale możemy przyjąć że w tym samym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale genialny przepis!
    mój Tato byłby zachwycony! fan z niego jest kiełbaski.

    OdpowiedzUsuń
  8. Karmel-itko, bardzo się cieszę, że się podoba

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się połączenie białej kiełbasy z kurczakiem, chętnie wypróbuję u siebie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niespotykane dotąd połączenie, wygląda świetnie i na pewno równie pysznie smakuje. M.
    P.S. zanadrze i zapazucha to wewnętrzna kieszeń żakietu lub marynarki [na piersi]

    OdpowiedzUsuń
  11. Olu, jak dla mnie jesteś niekwestionowaną mistrzynią w wymyślaniu kolejnych świetnych potraw z kurczakiem:) i z białą kiełbasą zresztą też!!
    Świetnie to wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna kompozycja :) Baaardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.