piątek, 23 grudnia 2011

śledzie pod pierzynką

Ostatnia chwila żeby zrobić pyszne śledzie pod pierzynką. Przyda się szklane wyższe naczynie, bo bardzo dekoracyjnie wygląda warstwowość tej "sałatki".

Śledzie pod pierzynką
  • 6-7 płatków śledziowych w oleju
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane małe buraczki
  • 2 jajko na twardo
  • 1 mała posiekana cebulka
  • ogórki konserwowe lub jak u mnie sałatka szwedzka
  • majonez
Ziemniaki należy pokroić w kostkę, buraczki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ogórki pokroić w plasterki a jajko zetrzeć na drobnych oczkach. Śledzie pokroić w nie za duże dzwonka. Wszystko układamy warstwami: śledzie, cebulka, majonez, ziemniaczki, buraczki, jajka, majonez, ogórki, śledzie..... i tak aż nam się wszystko skończy a na wierzchu posypiemy jajkami.

3 komentarze:

  1. pysznie - bardzo lubię śledzika pod taką pierzynką

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają kosmicznie! jeszcze nie jadłam takich cudów

    OdpowiedzUsuń
  3. Poza urodą cudownie smakują!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.