Ostatnia chwila żeby zrobić pyszne śledzie pod pierzynką. Przyda się szklane wyższe naczynie, bo bardzo dekoracyjnie wygląda warstwowość tej "sałatki".
Śledzie pod pierzynką
- 6-7 płatków śledziowych w oleju
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane małe buraczki
- 2 jajko na twardo
- 1 mała posiekana cebulka
- ogórki konserwowe lub jak u mnie sałatka szwedzka
- majonez
Ziemniaki należy pokroić w kostkę, buraczki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ogórki pokroić w plasterki a jajko zetrzeć na drobnych oczkach. Śledzie pokroić w nie za duże dzwonka. Wszystko układamy warstwami: śledzie, cebulka, majonez, ziemniaczki, buraczki, jajka, majonez, ogórki, śledzie..... i tak aż nam się wszystko skończy a na wierzchu posypiemy jajkami.
pysznie - bardzo lubię śledzika pod taką pierzynką
OdpowiedzUsuńwyglądają kosmicznie! jeszcze nie jadłam takich cudów
OdpowiedzUsuńPoza urodą cudownie smakują!!! M.
OdpowiedzUsuń