Wszyscy w około pierniczą i pierniczkują, ja się póki co opierałam, ale nie ma to tamto... nastał i u mnie czas świątecznych pierniczków. Mój przepis to opcja pierniczki last minute. Można je zrobić nawet w dzień przed Wigilią bo nie muszą leżakować.
Świąteczne pierniczki
- 350g masła
- 500g cukru
- 900g mąki
- 2/3 szklanki miodu
- 1 szklanka śmietany 22%
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki (zmielone ok 1,5 łyżki)
W misce dokładnie wymieszać masło, cukier, miód i przyprawy. Proszek wymieszać z połową przesianej mąki i wymieszać z masą. Dosypywać resztę mąki w trakcie zagniatania ciasta. Ciasto włożyć na noc do lodówki. Wałkować cienko, wykrawać ciasteczka w fantazyjne wzory i piec ok 5-6 minut w 200 stopniach.
Ostatnio stałam się posiadaczką cudownej foremki śnieżynki firmy Wilton. Jak każdy cukiernik amator wie, Wiltonowi można zaufać. Nie zawiodłam się też i tym razem. Foremka pięknie docina, jest dosyć wysoka, więc nie tylko ciasteczka można nią wycinać. Ja mam plan na kilka innych zastosowań. Miękka obwódka idealna do ciasteczkowania z maluchami.
a tak w ogóle to mamy dzisiaj czwartą rocznicę ślubu, ale ten czas leci....
Prześliczne!
OdpowiedzUsuńPierniczki będą - jak zwykle - pyszne [o ile Bartek wszystkich nie zje przed świętami...]. Foremka fantastyczna - może ziemniaczki? M.
OdpowiedzUsuńBuziaki na rocznicę ślubu! M.
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńSuper pierniczki, dobrze mieć taki przepis na ostatnią chwilę:)
OdpowiedzUsuńForemka oczywiście cudna!
I wszystkiego NAJ!! z okazji rocznicy!
śliczne pierniczki i bardzo ładna, praktyczna foremka
OdpowiedzUsuńa z okazji rocznicy życzę Wam wielu, wielu lat razem :)
Piękne! ;) I moje najserdeczniejsze gratulacje!
OdpowiedzUsuństałam się posiadaczką takiej samej foremki!:) dostałyśmy zapewne takie same paczki!:)
OdpowiedzUsuńcudowne pierniczki:)a ja też się opierałam, ale dziś zacznę robić jakieś cuda w kuchni.
trzeba!:)