czwartek, 22 grudnia 2011

świąteczne pierniczki

Wszyscy w około pierniczą i pierniczkują, ja się póki co opierałam, ale nie ma to tamto... nastał i u mnie czas świątecznych pierniczków. Mój przepis to opcja pierniczki last minute. Można je zrobić nawet w dzień przed Wigilią bo nie muszą leżakować.

Świąteczne pierniczki
  • 350g masła
  • 500g cukru
  • 900g mąki
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1 szklanka śmietany 22%
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki (zmielone ok 1,5 łyżki)
Zawsze robię je z połowy porcji albo połowę ciasta zamrażam na później.
W misce dokładnie wymieszać masło, cukier, miód i przyprawy. Proszek wymieszać z połową przesianej mąki i wymieszać z masą. Dosypywać resztę mąki w trakcie zagniatania ciasta. Ciasto włożyć na noc do lodówki. Wałkować cienko, wykrawać ciasteczka w fantazyjne wzory i piec ok 5-6 minut w 200 stopniach.

Ostatnio stałam się posiadaczką cudownej foremki śnieżynki firmy Wilton. Jak każdy cukiernik amator wie, Wiltonowi można zaufać. Nie zawiodłam się też i tym razem. Foremka pięknie docina, jest dosyć wysoka, więc nie tylko ciasteczka można nią wycinać. Ja mam plan na kilka innych zastosowań. Miękka obwódka idealna do ciasteczkowania z maluchami.


a tak w ogóle to mamy dzisiaj czwartą rocznicę ślubu, ale ten czas leci....

8 komentarzy:

  1. Pierniczki będą - jak zwykle - pyszne [o ile Bartek wszystkich nie zje przed świętami...]. Foremka fantastyczna - może ziemniaczki? M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Buziaki na rocznicę ślubu! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pierniczki, dobrze mieć taki przepis na ostatnią chwilę:)
    Foremka oczywiście cudna!
    I wszystkiego NAJ!! z okazji rocznicy!

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne pierniczki i bardzo ładna, praktyczna foremka

    a z okazji rocznicy życzę Wam wielu, wielu lat razem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! ;) I moje najserdeczniejsze gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  6. stałam się posiadaczką takiej samej foremki!:) dostałyśmy zapewne takie same paczki!:)

    cudowne pierniczki:)a ja też się opierałam, ale dziś zacznę robić jakieś cuda w kuchni.
    trzeba!:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.