środa, 4 stycznia 2012

czekoladowe muffiny z żurawiną

Kolejna odsłona muffinkowych kreacji. Tym razem coś czekoladowego.

Czekoladowe muffiny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dobrego kakao
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • garść żurawiny suszonej
W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre a następnie połączyć i wymieszać niezbyt dokładnie, dodać żurawinę. Piec 20 minut w 180 stopniach. Na wierzchu krem z serka ricotta, cukru pudru, kakaa i esencji waniliowej.

12 komentarzy:

  1. Trafiłam z tymi talerzykami, pięknie się prezentują na zdjęciach. Ale jesteś zdolna - nie do odróżnienia, która muffinka prawdziwa, a które ozdabiają talerzyk! M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat z Asiekiem się chyba zmówiłyście! ;) Ale Twoje maja cudny krem..! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Telepatia jakaś, czy co?:):) I nawet papilotki takie same:) Piękne są Twoje, z dodatkiem żurawiny tez muszę zrobić, bo bardzo ją lubię:)
    No i tn talerzyk... czekam na następne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ren krem dodaje im takiego uroku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. cóż za wygląd!:) ach!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie! Skorzystałam z tego przepisu, muffiny już w piekarniku, ale mam pytanie :) na ile szt to jest przepis? Wyszło mi 9, ale formę mam na 6 :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam An!
      Przepis jest na standardową foremkę muffinkową na 12 sztuk 5cm średnicy.
      Smacznego życzę

      Usuń
  7. Olu błyszczysz swoimi przepisami :) jutro upiekę moim córkom truskawkowe muffiny :) pozdrawiam ola świerżewska

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...