Łosoś w cieście francuskim
- 800-1000g filetu z łososia
- 250g świeżego szpinaku
- 200g sera lazur blue
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- tapenada z oliwek (przepis)
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- masło
- 1 jajko
Na wierzchu ułożyć drugi płat ciasta, skleić, ew ozdobić i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 15-20 minut do napuszenia się i zrumienia ciasta.
O tak, łosoś to moja ulubiona ryba razem ze świeżym dorszykiem z przystani :)
OdpowiedzUsuńI uwielbiam go w cieście francuskim, choć nigdy nie łączyłam z serem, świetny pomysł i te oliwki, jestem w niebie...
Wybornie smakował ten łosoś, bardzo wykwintne danie ze szpinakiem i tapenadą - pysznie pracowały moje kubki smakowe! M.
OdpowiedzUsuńten szpinak nieco mnie odstraszył, ale przecież robiłam kotlety ze szpinakiem i towarzystwo jadło więc może i taką rybcię by zjedli?
OdpowiedzUsuńIza, na pewno by zjedli :) szpinak nie jest dominujący a jest pyszny
OdpowiedzUsuńOlu, to jest po prostu fantastyczne! :) Pięknie się te warstwy prezentują! ;)
OdpowiedzUsuńKasiu :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam łososia, a w połączeniu z serem lazur, tapendą i szpiakiem musi smakować wybornie. Szczególnie w cieście francuskim :)
OdpowiedzUsuńpoezja smaku:) lubię każdy składnik tej potrawy:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam łososia! woja wersja jest tak cudna, że zrobię przy najbliższej okazji!! Mniam!!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, od dłuższego czasu chciałam coś podobnego zrobić, ale jakoś nie potrafię się zabrać za to.
OdpowiedzUsuńAvelina zbierz się koniecznie :)
OdpowiedzUsuńmysle, ze smakuje pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńPycha! Ja dodatkowo łososia natarłam cytryną, solą, pieprzem i odstawiłam do lodówki na czas przygotowywania reszty składników. Użyłam 1 opakowania ciasta francuskiego i na środku ułożyłam "przekładaniec", a boki naciełam w 1-2cm paski i zaplołam jak warkocz - wygląda to bardzo efektownie. Podałam z młodymi ziemniaczkami w masełku i koperku.
OdpowiedzUsuńNa koniec pragnę dodać: PRZEPYSZNE i zdecydowanie polecam!
W jakjiej temperaturze piec? Bardzo pieknie to wyglada.
OdpowiedzUsuńw 180 piekłam
Usuńz czym możemy podać tego łososia? jakaś sałatka?
OdpowiedzUsuńmy zazwyczaj jemy jako samodzielne danie ale myślę że lekka sałatka też będzie miłym uzupełnieniem. pozdrawiam
Usuń