czwartek, 5 stycznia 2012

łosoś w cieście francuskim

Uwielbiam łososia. A wy?

Łosoś w cieście francuskim
  • 800-1000g filetu z łososia
  • 250g świeżego szpinaku
  • 200g sera lazur blue
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • tapenada z oliwek (przepis)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • masło
  • 1 jajko
W rondlu rozpuścić masło i udusić szpinak, dodać pokrojony ser lazur, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera. Na jednym płacie ciasta francuskiego rozprowadzić szpinak, położyć posolony filet łososia i przykryć warstwą tapenady.

Na wierzchu ułożyć drugi płat ciasta, skleić, ew ozdobić i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 15-20 minut do napuszenia się i zrumienia ciasta.


18 komentarzy:

  1. O tak, łosoś to moja ulubiona ryba razem ze świeżym dorszykiem z przystani :)
    I uwielbiam go w cieście francuskim, choć nigdy nie łączyłam z serem, świetny pomysł i te oliwki, jestem w niebie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybornie smakował ten łosoś, bardzo wykwintne danie ze szpinakiem i tapenadą - pysznie pracowały moje kubki smakowe! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. ten szpinak nieco mnie odstraszył, ale przecież robiłam kotlety ze szpinakiem i towarzystwo jadło więc może i taką rybcię by zjedli?

    OdpowiedzUsuń
  4. Iza, na pewno by zjedli :) szpinak nie jest dominujący a jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu, to jest po prostu fantastyczne! :) Pięknie się te warstwy prezentują! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też uwielbiam łososia, a w połączeniu z serem lazur, tapendą i szpiakiem musi smakować wybornie. Szczególnie w cieście francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  7. poezja smaku:) lubię każdy składnik tej potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też uwielbiam łososia! woja wersja jest tak cudna, że zrobię przy najbliższej okazji!! Mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda, od dłuższego czasu chciałam coś podobnego zrobić, ale jakoś nie potrafię się zabrać za to.

    OdpowiedzUsuń
  10. Avelina zbierz się koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mysle, ze smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha! Ja dodatkowo łososia natarłam cytryną, solą, pieprzem i odstawiłam do lodówki na czas przygotowywania reszty składników. Użyłam 1 opakowania ciasta francuskiego i na środku ułożyłam "przekładaniec", a boki naciełam w 1-2cm paski i zaplołam jak warkocz - wygląda to bardzo efektownie. Podałam z młodymi ziemniaczkami w masełku i koperku.
    Na koniec pragnę dodać: PRZEPYSZNE i zdecydowanie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy04 maja, 2012

    W jakjiej temperaturze piec? Bardzo pieknie to wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  14. z czym możemy podać tego łososia? jakaś sałatka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my zazwyczaj jemy jako samodzielne danie ale myślę że lekka sałatka też będzie miłym uzupełnieniem. pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.