niedziela, 15 stycznia 2012

kurczak w maślance

Ciągle szukam nowych rozwiązań na podanie kurczaka. Tym razem eksperyment z maślanką wg Nigelli i po moich zmianach.

Kurczak w maślance
  • 6 kawałków kurczaka (u mnie pałki)
  • 350-400ml maślanki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz, sól, słodka papryka (Nigella dala kmin rzymski zamiast papryki)
  • 1 łyżka syropu klonowego
Kurczaka oczyścić, włożyć do miski. Dorzucić sól, pieprz, słodka paprykę i rozgnieciony czosnek. Wszystko to zalać maślanką, olejem i syropem klonowym. Odstawić na pół godziny poza lodówką. Po tym czasie otrząsnąć lekko z marynaty, wyłożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Mięsko pozostaje soczyste, idealnie odchodzi od kostek.

11 komentarzy:

  1. To był jeden z pierwszych przepisów Nigelli które wypróbowałam i bardzo mi smakował. Tak bardzo, że dzisiaj mam jej prawie wszystkie książki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez lubię jej przepisy i mam juz 5 książek i często do nich zagladam w poszukiwaniu inspiracji :)

      Usuń
  2. A ja też robię bardzo podobnie (czasem używam też kefiru lub jogurtu), ale nie mam Nigelli... ;)
    Bardzo apetyczny Twój kurczaczek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś przegapiłam ten przepis u Nigelli, a wygląda na bardzo apetyczny, chętnie go wypróbuję,

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie robiłam jeszcze takiego kurczaka. Muszę spróbować, bo wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię tak marynowanego kurczaka, nawet nie wiedziałam, że Nigella tak robi ;) fakt, ze nie dodawałam nigdy syropu klonowego :) wypróbuję więc i tak.

    OdpowiedzUsuń
  6. też marynuję kurczaka w maślance, też dzięki nigelli :) czasami w mleku, jogurcie naturalnym.
    pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka.. i ta przypieczona skórka :) Tez na obiad miałam udka z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ta skórka wygląda wspaniale!!! Iza- wpraszamy się na obiad ;P

      Usuń
  8. chętnie bym zjadła takiego kurczaczka ;)a blog obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie i chrupiąco! Kto by pomyślał - maślanka i syrop klonowy - zachęciłaś mnie. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.