Ta tarta to efekt remanentu w lodówce, zostało co nie co różnych warzyw i trzeba było je jakoś sensownie spożytkować.
Tarta z warzywami i bobemciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 3 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki soli
nadzienie:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 nieduże bataty
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- garść łuskanego bobu
- puszka pomidorów krojonych
- 3 jajka
- oliwa
- zioła prowansalskie, sól
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć na foremkę, odciąć zbędne brzegi i wstawić do lodówki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany ząbek czosnku i szalotki, chwilkę przesmażyć, dodać pokrojone w kostkę bakłażany i cukinię oraz pokrojone w słupki bataty. Całość dusić do miękkości (można podlać troszkę wodą). W miseczce wymieszać pomidory z jajkami. Odsączyć warzywa i połączyć z pomidorami. Spód do tarty podpiec na rumiano. Wyłożyć warzywa posypać bobem i piec 20-30 minut w 180 stopniach.
Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu tarty, ta także fajnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWspaniale to wygląda, ciasto idealne, jakoś mi nie bardzo wychodzi. Wypróbuję w takim razie Twoje, w końcu każdy Twój przepis udał mi się doskonale. :)
OdpowiedzUsuńI takie resztkowe tarty lubię najbardziej! Świetny dodatek bobu!
OdpowiedzUsuńuwielbiam bób! chyba nigdy nie jadłam go w styczniu... Tarta prezentuje się przeapetycznie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam bób i dlatego zawczasu zamroziłam kilka woreczków :)
Usuńbardzo smacznie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńBób i wszystko, co go zawiera uwielbiam, w twoja tarta zapowiada się bajecznie smacznie:)
OdpowiedzUsuńPyszności! Tyle smaczków... i ten bób... zjadłabym podwójną porcję!
OdpowiedzUsuńSama smakowitość!!! Wspomnienie lata, bo bób...i tak kolorowo. M.
OdpowiedzUsuńSama smakowitość!!! Wspomnienie lata, bo bób...i tak kolorowo. M.
OdpowiedzUsuń