sobota, 14 stycznia 2012

tarta z warzywami i bobem

Ta tarta to efekt remanentu w lodówce, zostało co nie co różnych warzyw i trzeba było je jakoś sensownie spożytkować.

Tarta z warzywami i bobem

ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 nieduże bataty
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść łuskanego bobu
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 jajka
  • oliwa
  • zioła prowansalskie, sól
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć na foremkę, odciąć zbędne brzegi i wstawić do lodówki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany ząbek czosnku i szalotki, chwilkę przesmażyć, dodać pokrojone w kostkę bakłażany i cukinię oraz pokrojone w słupki bataty. Całość dusić do miękkości (można podlać troszkę wodą). W miseczce wymieszać pomidory z jajkami. Odsączyć warzywa i połączyć z pomidorami. Spód do tarty podpiec na rumiano. Wyłożyć warzywa posypać bobem i piec 20-30 minut w 180 stopniach.

10 komentarzy:

  1. Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu tarty, ta także fajnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale to wygląda, ciasto idealne, jakoś mi nie bardzo wychodzi. Wypróbuję w takim razie Twoje, w końcu każdy Twój przepis udał mi się doskonale. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I takie resztkowe tarty lubię najbardziej! Świetny dodatek bobu!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam bób! chyba nigdy nie jadłam go w styczniu... Tarta prezentuje się przeapetycznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam bób i dlatego zawczasu zamroziłam kilka woreczków :)

      Usuń
  5. bardzo smacznie sie zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bób i wszystko, co go zawiera uwielbiam, w twoja tarta zapowiada się bajecznie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności! Tyle smaczków... i ten bób... zjadłabym podwójną porcję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sama smakowitość!!! Wspomnienie lata, bo bób...i tak kolorowo. M.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama smakowitość!!! Wspomnienie lata, bo bób...i tak kolorowo. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...