Chciałam zobaczyć co wyjdzie jeśli w przepisie zmienię tylko rodzaj mąki. Zmieniłam na pszenną pełnoziarnistą. Ciasto zrobiło się ciemne i po upieczeniu chrupiące.
Pizza z mąki pełnoziarnistej z rukolą- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5 minut. Make przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka. Odstawić do wyrośnięcia.
Na placku znalazły się: oliwa czosnkowa (zamiast sosu), szynka parmeńska, czarne oliwki, surowe pieczarki, mozzarella, pomidorki koktajlowe. Piekła się 20 minut w 180 stopniach, po wyjęciu dodałam rukolę.
może w końcu zainwestuję w kamień do pizzy.......?
Na placku znalazły się: oliwa czosnkowa (zamiast sosu), szynka parmeńska, czarne oliwki, surowe pieczarki, mozzarella, pomidorki koktajlowe. Piekła się 20 minut w 180 stopniach, po wyjęciu dodałam rukolę.
może w końcu zainwestuję w kamień do pizzy.......?
Bardzo fajna, kolorowa i dietetyczna.Inwestycja w kamień? - chyba szybko się zamortyzuje, prawda? M.
OdpowiedzUsuńa mnie ciasto z suszonym i drożdżami nie bardzo wychodzi - w każdym razie nie takie puszyste jak na zwykłych drożdżach. Jaki może być tego powód?
OdpowiedzUsuńA mnie wychodzi właściwie bez żadnej różnicy! ;)
OdpowiedzUsuńPizza super! ;)
wzięcie na pizze każdy bloger ma:)
OdpowiedzUsuńPeeS czemu wziecie na pizze?
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita pizza :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, muszę i a spróbować z pełnoziarnistym spodem. Dawno już ie obiłam. Ale ja jak Iza, wole świeże drożdże. coś mi te suszone nie podchodzą.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko!
Właśnie chodzi za mną od kilku dni jakaś zdrowa wersja pizzy, a twoja prezentuje się znakomicie, na pewno wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuń