W przeciwieństwie do wielu osób zawsze lubiłam brukselkę. Nie jest jakieś uwielbienie i moje ulubione warzywo, ale lubię i czasem robię. Najbardziej wszystkim przeszkadza zapach gotowanej brukselki, ale wystarczy trochę posłodzić wodę, w której się gotuje, żeby pozbyć się znacznej części zapachu. Tym razem proponuję to niedoceniane warzywko.
Brukselka pod beszamelem
- brukselka
- sól, cukier
- beszamel: masło, mąka, mleko + sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tarty ser np salami
Bardzo podobną robiła Magda Gessler w ddTvn (to chyba najprostsza i jedna z najpopularniejszych metod przygotowania brukselki, poza ugotowaną po prostu w wodzie, ew z bułeczką). Zdziwiłam się, że tak mało lubiane warzywko zagościło na ekranie. Kinga Rusin nawet nie chciała spróbować. Ogólnie chyba panuje stereotyp, że brukselka jest bee, ale dlaczego? Co obrzydziło małe kapustki naszemu społeczeństwu? Wspomnienia z dzieciństwa? Na szczęście ja mam dobre :) a Michał polubił, bo dobrze doprawiona i ugotowana brukselka jest dobra :)
Bardzo lubię brukselkę przygotowana w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie, że lubię brukselkę i zawsze lubiłam:) A taką to bym zjadła z wielką przyjemnością!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, brukselka jest the best (ja lubię najbardziej taką rozgotowaną-maślaną). Pamiętam, że zawsze wybierałam wszystkie brukselki z jarzynowej tylko dla siebie! :> Muszę kiedyś zrobić wg tego przepisu... Co tam Magda G. ważne, że Tobie smakuje! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że nie tylko ja lubię brukselkę :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowita ;]
OdpowiedzUsuńlubię warzywne ekspresje, a Twoja brukselka bardzo mi się
podoba. mniaam!
ojej, zmora z dzieciństwa.... brukselki nie lubię, nie znoszę, nie jadam ... ale zdjęcie ładne, takie zieloniutkie wiosennie :)
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię brukselkę, i to w każdej postaci. Twój przepis też wypróbuję, tylko zawsze mam problem z przygotowaniem sosu beszamelowego..
OdpowiedzUsuńA ja myślę że to kwestia charakterystycznej brukselkowej goryczki. Większości dzieci to nie bardzo odpowiada i zmuszane do jedzenia potem mają do niej wstręt...a to fakt, że wystarczy ją dobrze przygotować. Pod beszamelem nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńGoryczki z brukselki można się pozbyć dodając trochę mleka do gotowania i wtedy z bułeczką....ale pod beszamelem na pewno pyszna!M.
OdpowiedzUsuń