Kolejna odsłona kurczaka na naszym stole. Nieskromnie powiem, że było pyszne! A w dodatku takie proste w wykonaniu.
Pierś kurczaka nadziana szpinakiem- 2 piersi kurczaka
- 250g szpinaku baby
- 100 sera pleśniowego blue
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- sól, gałka muszkatołowa
- 8 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić szpinak i dusić do miękkości, czyli aż szpinak klapnie. Dodać pokrojony ser i śmietanę i dusić dalej aż wszystko się połączy. Doprawić solą i świeżo tartą gałką muszkatołową. Kurczaka oczyścić i naciąć kieszonkę (można oczywiście rozbić kurczaka na plaster i robić roladki, ale byłam na to zbyt leniwa :) ). Plasterki ułożyć po 4 na porcję na zakładkę, ułożyć na wierzchu pierś - posolić i włożyć po sporej porcji szpinaku do kieszonek. Zawinąć w boczek i piec w 180 stopniach przez 30 minut.
ps. resztę szpinaku wykorzystuję do makaronu.
Jak zobaczyłam zdjęcie, od razu wiedziałam, że to Twoje!:) Pysznie wyglądają, też rocbię czasami podobne. Pomidor suszony też idealnie pasuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
hehe, ja też od razu wiedziałam czyje danie :)
OdpowiedzUsuńczyli taka przewidywalna jestem?
UsuńNadzienie ze szpinaku, boczku i sera pleśniowego to chyba moje ulubione do mięsa i grzanek. Pycha! ;)
OdpowiedzUsuńmoje chyba też :)
UsuńBardzo lubię roladki ze szpinakiem, to chyba moje ulubione nadzienie:)
OdpowiedzUsuńZupelnie sie nie dziwie, ze bylo pyszne - wyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńchciałabym przyjść po pracy do domu i mieć coś tak pysznego na stole:)
OdpowiedzUsuńa nie da się zostawić instrukcji i napisać "licze na to na stole jak wrócę"? hehe
Usuńmniam!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam piersi z kurczaka i szpinak więc to dla mnie idealne połączenie!
lubie to połączenie ;]
OdpowiedzUsuńdrób i dodatki. piękna pierś.
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
Piękne zdjęcie, raczej - ta pierś bardzo fotogeniczna! Pyszne nadzienie, świetny zestaw. M.
OdpowiedzUsuń