czwartek, 2 lutego 2012

pierś kurczaka nadziana szpinakiem

Kolejna odsłona kurczaka na naszym stole. Nieskromnie powiem, że było pyszne! A w dodatku takie proste w wykonaniu.

Pierś kurczaka nadziana szpinakiem
  • 2 piersi kurczaka
  • 250g szpinaku baby
  • 100 sera pleśniowego blue
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 8 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić szpinak i dusić do miękkości, czyli aż szpinak klapnie. Dodać pokrojony ser i śmietanę i dusić dalej aż wszystko się połączy. Doprawić solą i świeżo tartą gałką muszkatołową. Kurczaka oczyścić i naciąć kieszonkę (można oczywiście rozbić kurczaka na plaster i robić roladki, ale byłam na to zbyt leniwa :) ). Plasterki ułożyć po 4 na porcję na zakładkę, ułożyć na wierzchu pierś - posolić i włożyć po sporej porcji szpinaku do kieszonek. Zawinąć w boczek i piec w 180 stopniach przez 30 minut.
ps. resztę szpinaku wykorzystuję do makaronu.

12 komentarzy:

  1. Jak zobaczyłam zdjęcie, od razu wiedziałam, że to Twoje!:) Pysznie wyglądają, też rocbię czasami podobne. Pomidor suszony też idealnie pasuje:)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe, ja też od razu wiedziałam czyje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadzienie ze szpinaku, boczku i sera pleśniowego to chyba moje ulubione do mięsa i grzanek. Pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię roladki ze szpinakiem, to chyba moje ulubione nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupelnie sie nie dziwie, ze bylo pyszne - wyglada bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. chciałabym przyjść po pracy do domu i mieć coś tak pysznego na stole:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie da się zostawić instrukcji i napisać "licze na to na stole jak wrócę"? hehe

      Usuń
  7. mniam!:)
    uwielbiam piersi z kurczaka i szpinak więc to dla mnie idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. lubie to połączenie ;]
    drób i dodatki. piękna pierś.

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcie, raczej - ta pierś bardzo fotogeniczna! Pyszne nadzienie, świetny zestaw. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...