środa, 1 lutego 2012

zupa cebulowa

Idealna na pogodę, którą mamy za oknem. Rozgrzewa, pięknie pachnie i jest sycąca. Uwielbiam ją. Można ją według upodobań modyfikować. Mam jeszcze kilka opcji w zanadrzu :)

Zupa cebulowa
  • 1kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 150-200ml białego wina
  • sól, pieprz
  • masło
  • groszek ptysiowy
  • żółty ser
Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek posiekać i wszystko udusić na maśle. Im dłużej dusimy i rumienimy masło z cebulka tym zupa ma bardziej intensywny kolor. Kiedy cebula jest już miękka dolewamy wino i podgrzewamy aż się zredukuje. Dolewamy bulion i podgrzewamy aż wszystko się przegryzie, doprawiamy do smaku. Ja podałam tak że na dno naczynka wsypałam trochę groszku i tartego sera, zalałam zupą i na wierzchu powtórzyłam ten zestaw.

9 komentarzy:

  1. no właśnie łazi za mną cebulowa, muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, pyszności! ;) A ja jeszcze nigdy nie robiłam, trzeba to naprawić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zupę cebulową, zwłaszcza zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i rozgrzewająca!a groszek bardzo dekoracyjny. M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj przy takim mrozie takiej zupce mówie zdecydownie TAK!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam zupę cebulową :) robię ją bardzo często ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cebulowa..poezja..jedna z ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ze wstydem przyznaję, że ja jeszcze nie tylko nie robiłam takiej zupy, ale i nie jadłam:(:( A tak apetycznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasia i Asia, nie ma na co czekać, pora idealna na zupe cebulową :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...