wtorek, 21 lutego 2012

faworki na piwie

Ten przepis na faworki testuję od..... 8 klasy szkoły podstawowej. Taki przepis podała nam pani prowadząca zajęcia z ZPT, pamiętacie je? Daje to gwarancję, że te faworki można zrobić w 90 minut razem z jedzeniem, bo tyle trwały zajęcia.

Faworki na piwie
  • 0,5 szklanki piwa
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mąki + trochę do podsypania
  • szczypta soli
  • 3 planty do smażenia + mały ziemniaczek
Ciasto zagnieść, rozwałkować na cieniutkie płaty, pokroić w paseczki. Każdy paseczek naciąć podłużnie na środku i przewlec jeden koniec ciasta przez dziurkę. Planty rozpuścić podgrzewać, wrzucić obrany kawałek ziemniaka - tłuszcz nie będzie pryskał i smażyć partiami. Nie za wiele na raz żeby nie spadała za bardzo temperatura tłuszczu. Wyjmować kiedy są złociutkie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Ja bardzo lubiłam takie zajęcia:) Szkoda, że nasze dzieci ich nie mają:( Przepis fajny ! Trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne! ;) Przepis z dodatkiem piwa też testowałam, są bardzo kruche i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak faworki.. to koniecznie te domowe. a Twoje jeszcze mają takie fajne szkolne wspomnienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. robię takie co roku. próbuję też nowe przepisy, jednak do tych na piwie zawsze wracam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takich nie znam, muszę popróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. do piwa tez bylyby dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo... mam piwo na zbyciu, faworki zrobię!
    mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis sprawdza się od lat - w każdym karnawale coraz pyszniejsze! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...