Kolejna odsłona śniadaniowych placuszków. Są puszyste, mięciutkie, bardzo aromatyczne. Mmmmmniam!
Limonkowe placuszki serowe
- opakowanie 200g serka homogenizowanego waniliowego (Rolmlecz z krówką)
- 100g mąki pszennej
- 125ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- sok z całej limonki
- skórka z całej limonki
W misce rozmieszać serek waniliowy z mlekiem, olejem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie mieszać na puszystą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i sok oraz skórkę z limonki. Smażyć na suchej patelni po minucie z każdej strony. Tym razem podane ze słodką śmietaną z cukrem i odrobiną soku z pomarańczy.
a co zrobić z olejem? czekając na odpowiedź zjem sobie placuszka :D
OdpowiedzUsuńolej juz dopisałam
Usuńsmacznego
Strasznie smakowite!!! Porywam kilka i lecę robić pączki!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne proponujesz śniadanka, sama rozkosz! M.
OdpowiedzUsuńtakie deliktne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak dalecy krewni pankejksów. Tylko z tej najszlachetnej gałęzi rodu. ;)
OdpowiedzUsuńojej, czy ja się mogę wprosic na śniadanie?
OdpowiedzUsuńalbo prosic się mogę o takie placuszki? ;]
OCZYWIŚCIE :)
Usuń