piątek, 17 lutego 2012

pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Kolejna odsłona kurczakowego obiadu, fajny efekt a pracy niewiele. Serdecznie polecam.

Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami
  • podwójna pierś kurczaka
  • garść czarnych oliwek
  • 5 suszone pomidory w oliwie
  • pół kostki serka "feta" favity
  • 100g (2 garście) świeżego szpinaku baby
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa, pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 plasterki żółtego sera
Oliwki posiekać niezbyt drobno. Pomidorki pokroić na kawałki. Szpinak poddusić na maśle, dodać fetę i doprawić, przestudzić. Płat ciasta francuskiego przekroić na pół. Naciąć boki w paseczki tak aby środek pozostał w całości a paskami można było zawinąć kurczaka. Na środku ciasta wyłożyć porcję szpinaku, na to kurczaka (nie solę bo feta i oliwki są słone) ser żółty, pomidory i oliwki, zawinąć ciastem, krzyżując paski na górze. Posmarowałam mlekiem i piekłam 40 minut w 180 stopniach.


12 komentarzy:

  1. O, widzę, że duet kurczaka i ciasta francuskiego robi furorę. Sama też go robię, tylko w prostszej wersji.

    http://muminkow-kraina.blogspot.com/2012/02/kurczak-w-ciescie-francuskim.html

    Następnym razem wykorzystam zaproponowane przez Panią dodatki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowne - wyglada na danie, ktore wymaga sporo pracy, a tak naprawde jest calkiem proste.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo elegancko i zapowiada szlachetny smak... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bombowo, a smakuje pewnie jeszcze lepiej niż wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chetnie bym kawalek zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię zapiekane mięso w cieście francuskim, a dodatek szpinaku, suszonych pomidorów i fety brzmią bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kurczaka w cieście francuskim, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Moja rodzina byłaby zachwycona widząc takie danie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam w ten sposób podanego kurczaka, robiłam takiego wielokrotnie, jest cudowny w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię korzystać z ciasta francuskiego. Świetnie wygląda, podoba mi się pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. Korzystałam z twojego poprzedniego przepisu kurczaka w cieście francuskim - robił furorę! A oto nowe dodatki czynią nowe cudowne danie! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.