wtorek, 7 lutego 2012

słodko ostre żeberka

A dzisiaj niespodzianka. Nie ma kurczaka a są żeberka! Słodko pikantne z nutą korzenną. Pyszne, kleiste, aromatyczne.

Słodko ostre żeberka
  • ok 800g żeberek
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2-3cm kory cynamonu
  • 3cm suszonej papryczki chilli
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musu z mango albo moreli
  • 4-6 łyżek słodkiego sosu chilli
  • 1 cebula
Do mocnej torby foliowej albo pojemnika wrzucamy/wlewamy wszystkie składniki marynaty, cebulę kroimy na ósemki i też wrzucamy razem z żeberkami. Zostawiamy w marynacie na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Całą zawartość wrzucamy do brytfanki i pieczemy około 1h20min przekręcając od czasu do czasu aby równomiernie się zrumieniły.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie!!! Jak się pięknie zrumieniły! Jakie ziemniaki do tego podałaś - puree czy pieczone? M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zeberka wyszły wspaniale. Takich z mango jeszcze nie jadłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym zjadła takie.... pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają, :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.