Słodko ostre żeberka
- ok 800g żeberek
- 1 gwiazdka anyżu
- 2-3cm kory cynamonu
- 3cm suszonej papryczki chilli
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki musu z mango albo moreli
- 4-6 łyżek słodkiego sosu chilli
- 1 cebula
Do mocnej torby foliowej albo pojemnika wrzucamy/wlewamy wszystkie składniki marynaty, cebulę kroimy na ósemki i też wrzucamy razem z żeberkami. Zostawiamy w marynacie na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Całą zawartość wrzucamy do brytfanki i pieczemy około 1h20min przekręcając od czasu do czasu aby równomiernie się zrumieniły.
Wyglądają przepysznie!!! Jak się pięknie zrumieniły! Jakie ziemniaki do tego podałaś - puree czy pieczone? M.
OdpowiedzUsuńpodałam z puree z gałką muszkatołową
UsuńPyszne smaczki!!
OdpowiedzUsuńZeberka wyszły wspaniale. Takich z mango jeszcze nie jadłam. ;)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie.... pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają, :)
OdpowiedzUsuń