środa, 8 lutego 2012

tarta ze szpinakiem, łososiem i serem blue

Na fali rybnej zrobiłam na kolację tartę na kruchym spodzie. Można go zrobić z dowolnego przepisu (klik) lub nawet z gotowego ciasta kupionego w markecie jeśli ktoś nie ma czasu zagniatać.

Tarta ze szpinakiem, łososiem i serem blue
  • 1 dzwonko łososia
  • 100g sera pleśniowego blue
  • 500ml śmietany 12%
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
Łososia posolić i zgrillować/usmażyć/upiec, podzielić na kawałki. Ser pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło i poddusić szpinak z gałką muszkatołową. W misce wymieszać śmietanę z jajkami i przyprawami. Podpiec tartę na złoto i wyłożyć najpierw szpinak, potem łososia i ser. Polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut aż wierzch się zarumieni a masa zetnie. Pozostawić chwilę do ostudzenia i związania masy.


8 komentarzy:

  1. u mnie takiej nie chcą jeść i dla siebie samej mam robić?! wolę się wprosić do Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam wytrawnej tarty, a szkoda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie łososia, szpinaku i sera pleśniowego, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka pięknie złocista! bardzo smakowita kompozycja - sam widok uruchamia kubki smakowe! M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie połączenie smaków w nadzieniu! Tarta z tym musiała smakować pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, oj... tak kusisz ;]
    lubię placki wytrawne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe połączenie!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.