Macie ochotę na krewetki? Szybki sposób na pyszną przekąskę. Krewetki kupiłam tygrysie podgotowane, więc je rozmroziłam, przelałam wrzątkiem i wrzuciłam w marynatę. A marynata to jedno świeże chilli bez pesteczek drobniutko posiekane, sok z pół limonki, jedna łyżka łagodnego miodu i posiekane zioła: melisa, mięta i kolendra. Wszystko to wymieszane i w to krewetki a na koniec wrzucone na rozgrzaną suchą patelnię i usmażone aż się zarumieniły. Pycha!
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
piątek, 26 kwietnia 2013
dyniowo-tymiankowe supełki
Dyniowo-tymiankowe supełki
- 1/2 szklanki musu z dyni
- 7g suchych drożdży
- 2 łyżki stopionego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
Najpierw robimy mus z dyni. Czyli kawałek dyni (myślę że ok 200g wystarczy) obieramy i kroimy na
dosyć małe kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 3-4 łyżki wody i
dusimy aż całkiem się rozpadnie. W misce łączymy składniki suche -
drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, mus z dyni, masło i żółtko, tymianek.
Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki a następnie dodajemy
stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. odstawiamy do wyrośnięcia
na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części -mi wychodzi średnio 8 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych -
robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na
górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
środa, 24 kwietnia 2013
kotleciki jagnięce w czerwonym winie
Dzisiaj zapraszam na aromatyczne kotleciki jagnięce.
Kotleciki jagnięce w czerwonym winie
- 6-8 kotlecików
- 2/3 szklanki czerwonego wina
- olej
- sól, pieprz, rozmaryn
- świeże chilli
- ocet balsamiczny
Kotleciki zamarynować w oleju,soli, pieprzu, posiekanym rozmarynie i drobno posiekanym świeżym chilli bez pestek. Odstawić na 1 godzinę. Usmażyć na patelni po 5 minut z pierwszej i 2-3 minuty z drugiej strony. Dodajemy wino, redukujemy przez około 5 minutek. Podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczoną czerwoną cebulą (cebule kroimy na ćwiartki, polewamy olejem i octem balsamicznym i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach od czasu do czasu mieszając), całość skropiłam octem balsamicznym.
poniedziałek, 22 kwietnia 2013
pierekaczewnik
Mniej więcej rok temu moja Mama czytając chyba Zwierciadło pokazała Bartkowi artykuł o Dżenetcie Bogdanowicz, Kruszynianach, koniach i tatarskim jedzeniu. Bartek przeglądał go milion razy, ciągle dopytywał o coś kolejnego, czy są tam inne zwierzątka, a czy ta pani piecze bułeczki, czy to daleko. No i cóż owszem to dosyć daleko, bo Kruszyniany są kilka kilometrów od przejścia granicznego w Bobrownikach, więc wydawałoby się, że na końcu świata. Ale.... no właśnie, ale przecież z naszej podlaskiej działki to już połowa drogi za nami! I tak wiercąc dziurę w brzuchu mojego Taty, pojechaliśmy w lipcu do Kruszynian. Zwiedziliśmy meczet, jurtę tatarską i zjedliśmy różności z kuchni Dżenetty, m.in pierekaczewnik, tatarski klasyk. Ostatnio Michał wspominając wakacje, rzucił hasło.... a może by tak pierekaczewnik zrobić? I tak oto zagościł on na naszym stole.
Pierekaczewnik
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- duża szczypta soli
- około 1 szklanki wody
- 600g wołowiny
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 2 kostki roztopionego masła
Wołowinę drobniutko siekamy, dość upiorne zajęcie, ręka drętwieje na nożu, ale warto. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Zabieramy się za ciasto. Do mąki dodajemy jajka, sól i zagniatamy dodając wodę, tyle ile się wgniecie aby ciasto było jedwabiste i elastyczne. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2 mm. Układamy jeden na drugim każdy smarując obficie masłem. Wszystkie poskładane razem płaty dodatkowo rozciągamy - bez obawy ciasto się nie porwie a będzie cieniuteńkie. Na ostatni placek posmarowany masłem wykładamy równomiernie farsz, zawijamy w roladę, a następnie skręcamy w ślimaka.
Wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia. Smarujemy wierzch reszta masła i pieczemy około 60-80 w 180 stopniach. Po około 40 minutach radze sprawdzić i ewentualnie przykryć wierzch aby się nie przypalił. Ja swoją tortownicę (22cm) ustawiłam na dodatkowej blaszce, bo masło trochę wycieka w trakcie pieczenia.
A teraz kilka zdjęć z Kruszynian, m.in meczet, jurta i pierekaczewnik.
sobota, 20 kwietnia 2013
sezon na sianie
Piękne były rok temu, prawda? Oby i ten rok był tak urodzajny!
W tym roku, w związku z opóźnieniem wiosennym sezon siewny na działce nastał dopiero teraz. W tym roku nasza "plantacja" się nieco powiększy. Posiana jest już fasolka szparagowa w "milionie" odmian - to bzik mojej Mamy, wychodzi już z ziemi czosnek posadzony ubiegłej jesieni, za tydzień będzie siana cukinia, dynia butelkowa w dwóch odmianach, dynia hokkaido, żółte patisonki, dynia amazonka i jeszcze jedna której nazwy nie pamiętam. Eksperymentalnie na życzenie Bartka będą ogórki i marchewka, a ja postanowiłam spróbować z rzodkiewką, ale nie taką zwykłą... tylko Mantanhong. Prawda, że wygląda interesująco? Rośnie do wielkości piłki tenisowej i ponoć ma orzechowy posmak. Zobaczymy jeśli wyrośnie :)
Oczywiście będą maliny (oby i w tym roku mnie nie zawiodły) aronia, porzeczka czarna i czerwona, winogrona i zioła, oby się tylko wszystko udało.
Zdjęcie ze strony plantico.pl
piątek, 19 kwietnia 2013
grzanka z bekonem i jajkiem sadzonym
Takie śniadanko to smaczny i dobry początek dnia. Świeża bułeczka,
posmarowana masłem i podpieczona 10 minut w piekarniku, na to rukola i
roszponka, 2 plasterki boczku belgijskiego usmażonego na chrupko na suchej patelni i na
wierzchu jajko sadzone. Na koniec sól, troszkę żurawiny i szczypiorek...
mniam!
środa, 17 kwietnia 2013
pizza z cukinią i brokułami
To ostatnio moja ulubiona wersja pizzy. Jest delikatna, świeża i jakby wiosenna.
Pizza z cukinia i brokułami
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
na wierzchu
- surowa cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki
- surowy brokuł
- mozzarella
- sos ze śmietany doprawiony solą i pieprzem
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5
minut. Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać
mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15
minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem
posmarować oliwą i odstawić na godzinkę. Rozwałkować ułożyć składniki i piec 15 minut w 200 stopniach.
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
tagliatelle z dynią i krewetkami w śmietanowym sosie
Wstyd przyznać, ale dopiero co zjedliśmy ostatnią dynię z jesiennego sezonu. Ale trzeba przyznać, że dzięki niej zrobiło się bardzo słonecznie, czego ostatnio o aurze za oknem powiedzieć nie można.
Tagliatelle z dynią i krewetkami w śmietanowym sosie
- kawałek dyni hokkaido lub butternut
- krewetki
- kilka szalotek
- 1-2 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- pół szklanki martini lub wermutu
- sól, pieprz
- 200ml śmietany 18%
- grana padano
- makaron
Dynię przekroić, wydrążyć pestki, polać olejem, posolić i upiec - około 40 minut w 180 stopniach (jeśli mniejsze kawałki to krócej, trzeba sprawdzać czy jest już miękka żeby się nie rozciapciała). Na patelni podsmażyć pokrojone w kosteczkę szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek,, następnie dodać krewetki (ja kupiłam podgotowane, już oczyszczone tygrysie). Chwilę przesmażyć i dolać martini. Odparować i zredukować sos, dodać śmietankę, rozmieszać, doprawić solą, pieprzem i posiekaną kolendrą, dodać pokrojoną w kostkę dynię, lekko wymieszać. Podałam z makaronem ugotowanym al dente i posypałam grana padano.
piątek, 12 kwietnia 2013
pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Przed Wami śniadaniowy klasyk, czyli pasta jajeczna. Każdy zapewne dodaje swoje dodatki i urozmaica ją na wiele sposobów. Ja wymieszałam pokrojone w kosteczkę jajka na twardo, pęczek szczypiorku, majonez i odrobinę musztardy. Doprawiłam solą i pieprzem.
środa, 10 kwietnia 2013
tagliatelle z tymiankowym kurczakiem i figami w śmietanowym sosie
Uwielbiam świeże figi, a Wy? Ostatnio kupiłam kilka cudownie dojrzałych i słodkich. Pycha
Tagliatelle z tymiankowym kurczakiem i figami w śmietanowym sosie
- pierś kurczaka
- 2 świeże figi
- sól, pieprz, tymianek
- 200ml śmietanki 18%
- makaron
Makaron ugotować al dente. Pierś kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Usmażyć na maśle. Dodać figi, poddusić 2 minutki i dodać śmietanę. Ponownie doprawić, wyłożyć na odcedzony makaron.
poniedziałek, 8 kwietnia 2013
pizza z cukinią i szynką dojrzewającą
Może przy się Wam odmiana po świątecznych pysznościach. Zostawiam Was z chrupiąca pizzą i wracam do wyglądania wiosny....
Pizza z cukinią i szynka dojrzewającą
Pizza z cukinią i szynka dojrzewającą
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 500g maki
- 1 łyżeczka soli
- surowa cukinia pokrojona w plasterki
- szynka dojrzewająca
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella
- oliwa zamiast sosu
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5
minut. Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać
mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15
minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem
posmarować oliwą i odstawić na godzinkę. Rozwałkować na placek, ułożyć składniki i piec 15 minut w 200 stopniach.