poniedziałek, 22 sierpnia 2011

bułeczki - czosnkowe supełki

Planowałam do zupy dyniowej, która ukaże się na blogu jeszcze w tym tygodniu, zrobić tradycyjnie grzaneczki albo warkoczyki z ciasta francuskiego, ale Kasia podsunęła mi swój przepis na czosnkowe bułeczki. Bez dwóch zdań, są pyszne! Najlepsze na ciepło, ale i zimne cudne. Kasia podaje, że z porcji wychodzi 12 bułeczek, mi wyszło 9, ale nie odmierzałam wagowo ciasta.

Czosnkowe supełki
  • 480g mąki pszennej
  • 15g cukru
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60ml mleka
  • 270ml ciepłej wody

Do smarowania
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich/oregano/bazylia/tymianek
  • kilka płatków suszonej papryki
Łączymy suche składniki - mąkę, drożdże, sól i cukier, dodajemy do nich wymieszane składniki mokre - oliwę, mleko, wodę i całość zagniatamy, ok 10-15 minut. Ciasto przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto mocno rośnie - mi wyszło z miski. Następnie dzielimy ciasto na porcje i przystępujemy do robienia bułeczek. Z każdej porcji ciasta robimy wałeczek ok 20cm długości, zawiązujemy na środku supełek a potem końce wtykamy jeden na górze, drugi pod spodem - tutaj instrukcja. Gotowe supełki odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Smarujemy roztopionym masłem z ziołami, czosnkiem i papryczką. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.


12 komentarzy:

  1. dawno nie robiłam nic drożdżowego.. Patrząc na Twoje zdjęcia aż mam ochotę zatopić palce w takim mięciutkim cieście :) Piękne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne Ci wyszły :) I cieszę sie, że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czosnkowe, mówicie? jeszcze takich nie robiłam a wyglądają bardzo apetycznie więc chyba się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skuś sie skuś bo są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ,uwielbiam wszystko co ma czosnek.Czasem sobie kupuje te bagietki z czosnkiem i wkładam do piekarnika,ale to nie to samo co własne bułeczki :) Pyszniutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wyglądają. Musze je spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyyyszne były!!! i jakie urodziwe, zdolne dziecko jesteś, mogłabyś takie bułeczki piec na niedzielne śniadanka.... eeech, rozmarzyłam się.... M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam czosnkowe bułki, Twoje tak ślicznie uformowane. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak! Też uwielbiam pieczywo czosnkowe! i ten zabójczy zapach przy pieczeniu... Widziałam u Kasi ten przepis. Piękne są te bułki! Też zrobię...
    Pozdrawiam
    Asiek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No pyszne są te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale kusicie tymi supełkami :) muszę zrobić i ja :),pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawa propozycja, świetnie wyglądają, więc chyba się skusze i zrobię na śniadanie w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...