niedziela, 21 sierpnia 2011

kładzione kluseczki

Od zawsze moja Mama robiła kładzione kluseczki jako dodatek do gulaszy, bitek w sosie, czy nawet podsmażonej cebulki ze skwarkami. Kładzione kluseczki to chyba coś tak łatwego, że każdy sobie poradzi a zawsze jakaś odmiana.

Kładzione kluseczki (porcja na 2 osoby)
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól
Wsypujemy mąkę do miski, wbijamy jajko i dolewamy po trochu wodę stale mieszając i rozcierając grudki(czasem trzeba dosypać troszkę mąki albo dolać wody żeby ciasto nie było za wodniste lub zbyt zwarte - wczoraj usiłowałam właśnie złapać proporcje i te są najbliższe ideału). Masę należy posolić, powiedzmy spora szczyptę. Kiedy masa będzie gładka i kleiście gęsta, zaczynamy wykładać łyżką kluseczki do gotującej się osolonej wrzącej wody. Ja robię tak, że nabieram łyżką masę i zanurzam łyżkę we wrzątku i kluseczka spada do wody, ale można robić to przy pomocy dwóch łyżek - jedną zrzucać kluseczki z drugiej. Gotujemy aż kluseczki wypłyną i jeszcze 5 minut.

7 komentarzy:

  1. Super,coś dla mnie bo i łatwe.. Zawsze coś innego niz makaron czy ziemiary ;D Juz sobie go spisuje ,,dzieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze jedno pytanko ?
    Starczy z tej proporcji na trzy osoby ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kładzione z sosem ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kładzione. Jak byłam mała to mówiłam na nie kluski wełniane, ale czemu nie wiem? :)

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry pomysł do gulaszu! Kluseczki są proste do zrobienia i smakują właściwie z każdym sosem.M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Są pyszne !!! Zrobiłam i mogę innym również polecić :-) A co lepsze szybciutko sie je robi :) Dziękuję :***

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...