Kolejne wspólne gotowanie wypadło piątkowo-sobotnie. Gulasz wg przepisu od Prezydentowej gotowałyśmy w piątek a jadłyśmy w sobotę, po przegryzieniu się smaków. Wspólnie gotowały:
Kasia,
Iza,
Basia,
Asia,
Kasia i ja.
Czeski gulasz piwny
- 700 g łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 2 kromki chleba razowego
- 3 marchewki
- 1/2 butelki jasnego piwa (u mnie czeski Kozel svetly), dałam troszkę więcej
- 3 łyżki masła ghee
- 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
- przyprawy mielone: sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku,
- przyprawy w całości: ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz w kulkach - czerwony (9 ziarenek), 2 listki laurowe (ja dałam 1 świeży, bo mi na oknie rośnie)
Mięsko oczyściłam, pokroiłam w kostkę i obtoczyłam w mące. Obsmażyłam na maśle na dużym ogniu. Kiedy troszkę się zrumieniło dorzuciłam pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę dusiłam razem. Przerzuciłam wszystko do rondla, dolałam połowę piwa, wrzuciłam przyprawy w całości i pokrojoną dosyć drobno marchewkę. Całość dusiła się około godziny, mieszałam od czasu do czasu żeby nie przywarło - jeśli płyn za szybko odparowuje można podlać trochę piwa lub wody. Po tym czasie dorzuciłam przyprawy w proszku, dolałam resztę piwa i wrzuciłam pokruszony chleb. Całość dusiła się aż chlebek się rozpadł i mięsko było mięciutkie. Gulasz pozostawiamy na przynajmniej kilka godzin aby smaki się dobrze wymieszały. Ja podałam z kładzionymi kluseczkami.
gulasz pychota! wiem bo u mnie talerze wylizane :-) Dzięki za wspólną zabawę, mam nadzieję nie ostatnią!
OdpowiedzUsuńBARDZO apetycznie wygląda! I do tego wiem, że był przepyszny!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Gulasz jest przepyszny, a dodatek klusek kładzionych jest świetny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólną zabawę:)
Gulasz pyszny bardzo ,fajnie było razem gotować ,choć na odległość:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że nie ostatni raz.Ja też miałam z kluseczkami zrobić,bardzo lubię takie kładzione:)Pozdrawiam .
Jak fajnie się złożyło wróciłam z Czech, włączyłam komputer i pierwsze co widzę - czeski gulasz piwny. Szkoda, że skosztować nie mogę. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńCoraz więcej was do tego gotowania! Gulasz wygląda smakowicie - marchewka dodała smaku i koloru, sosik dość zawiesisty - gratuluję. M.
OdpowiedzUsuń