piątek, 25 listopada 2011

tarta z porami i serem ricotta

Dawno nie było żadnej tarty, pory teraz są dorodne i cenowo odpowiednie do przetwarzania na różne pyszności. Zatem dzisiaj tarta z porami i ricottą. Możemy użyć gotowego kruchego ciasta albo zrobić po swojemu lub z przepisu poniżej.

Tarta z porami i ricottą

ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
farsz:
  • 3 pory (białe części)
  • 3 jajka
  • 250g serka ricotta
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • garść tartego sera salami
  • 1 łyżka masła
Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. W misce roztrzepać jajka, dodać serek i ubić na delikatną emulsję. Dodać połowę sera, sól, pieprz, paprykę i sos chilli. Wszystko wymieszać. Na patelni rozpuścić masło i poddusić do miękkości pory pokrojone w półkrążki. Dzięki temu pory zyskają swoją słodycz. Kiedy będą już miękkie, mieszamy z masą serowo-jajeczną. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz, posypać serem i zapiekać jeszcze 30 minut, w trochę niższej temperaturze, ok 170-180 stopni. Trzeba uważać żeby ser się nam nie przypalił. Ja zazwyczaj posypuje nim na dwie tury :).


8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.