Strasznie tęsknie za latem i słoneczkiem. Dlatego ostatnio trochę smaków południowych, ciepłych, kolorowych i bardzo pachnących.
Bakłażan z pomidorami i oliwkami
Bakłażana pokroiłam w kostkę i ugotowałam w bulionie, ale nie na paćkę tylko tak żeby pozostał jędrny. Na dużej patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie odsączone bakłażany. Wszystko dusiło się jakieś 10 minut. Dodałam pomidory z puszki razem z sosem i doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wrzuciłam pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i czarne oliwki, też połóweczki. Pozostało na gazie jakieś 2 minutki. Przełożyłam do miseczek, dodałam po łyżce jogurtu greckiego.
Źródło inspiracji
Bakłażan z pomidorami i oliwkami
- 2 średnie bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- garść czarnych oliwek
- garść pomidorków koktajlowych
- kostka bulionowa "oliwa z ziołami"
- łyżka masła
- sól, pieprz, tymianek
- jogurt grecki
Bakłażana pokroiłam w kostkę i ugotowałam w bulionie, ale nie na paćkę tylko tak żeby pozostał jędrny. Na dużej patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie odsączone bakłażany. Wszystko dusiło się jakieś 10 minut. Dodałam pomidory z puszki razem z sosem i doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wrzuciłam pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i czarne oliwki, też połóweczki. Pozostało na gazie jakieś 2 minutki. Przełożyłam do miseczek, dodałam po łyżce jogurtu greckiego.
Źródło inspiracji
niucham śródziemnomorski klimat i podziwiam nową szatę bloga :)
OdpowiedzUsuńNo pięknie wygląda Twoja Kuchnia! I ten ogromny tort na środku! Cudo!
OdpowiedzUsuńPrawie bym zapomniała pochwalić jedzonko - pachnące pyszności...M.
No jak dla mnie cudne wspomnienie lata! Takie dania zawsze przypominają mi słonko i wakacje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Olu, jakie śliczne zmiany na Twoim blogu! i choć przyzwyczaiłam się do tych łyżeczek, to teraz podoba mi się dużo, dużo bardziej...!:):)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję, długo przymierzałam sie do zmian, w końcu sa ale to jeszcze nie koniec ;)
OdpowiedzUsuńja zamiast masla uzylabym oliwy, bardziej sròdziemnomorskie niz maslo :)
OdpowiedzUsuń