środa, 14 grudnia 2011

bakłażan pomidor i oliwki

Strasznie tęsknie za latem i słoneczkiem. Dlatego ostatnio trochę smaków południowych, ciepłych, kolorowych i bardzo pachnących.

Bakłażan z pomidorami i oliwkami
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • garść czarnych oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kostka bulionowa "oliwa z ziołami"
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, tymianek
  • jogurt grecki

Bakłażana pokroiłam w kostkę i ugotowałam w bulionie, ale nie na paćkę tylko tak żeby pozostał jędrny. Na dużej patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie odsączone bakłażany. Wszystko dusiło się jakieś 10 minut. Dodałam pomidory z puszki razem z sosem i doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wrzuciłam pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i czarne oliwki, też połóweczki. Pozostało na gazie jakieś 2 minutki. Przełożyłam do miseczek, dodałam po łyżce jogurtu greckiego.

Źródło inspiracji


6 komentarzy:

  1. niucham śródziemnomorski klimat i podziwiam nową szatę bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No pięknie wygląda Twoja Kuchnia! I ten ogromny tort na środku! Cudo!
    Prawie bym zapomniała pochwalić jedzonko - pachnące pyszności...M.

    OdpowiedzUsuń
  3. No jak dla mnie cudne wspomnienie lata! Takie dania zawsze przypominają mi słonko i wakacje:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu, jakie śliczne zmiany na Twoim blogu! i choć przyzwyczaiłam się do tych łyżeczek, to teraz podoba mi się dużo, dużo bardziej...!:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, dziękuję, długo przymierzałam sie do zmian, w końcu sa ale to jeszcze nie koniec ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja zamiast masla uzylabym oliwy, bardziej sròdziemnomorskie niz maslo :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.