Tarta z cebulą i blanszowanymi ziemniakami
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
farsz:
- 5-6 średnich cebulek
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 ziemniaków
- pół małego kubeczka śmietany 12%
- tarty żółty ser - łagodny
- sól, kolorowy pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
- masło
Ciasto zagnieść i odstawić na pół godzinki do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i upiec - 15 minut w 180 stopniach. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniuteńkie plasterki i wrzucić na osolony wrzątek na 3 minutki, odlać i przelać zimną wodą. Cebule pokroić na półplasterki albo w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dusić na maśle do miękkości i lekkiego zbrązowienia cebulki. W kubeczku wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Na upieczony kruchy spód wyłożyć uduszoną cebulę, posypać żółtym serem i ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków, jak wachlarzyk - lekko na zakładkę. Wierzch polać śmietaną, rozprowadzić dokładnie po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Bardzo smakowicie wygląda, cienkie plasterki ziemniaków dodają urody tarcie, zioła dosmaczyły całość - jak zwykle zazdraszczam - M.
OdpowiedzUsuńbardzo by mi smakowała Twoja tarta, moje smaki :) dzięki
OdpowiedzUsuńO matko!!! zaśliniłam się!! Przepysznie!!
OdpowiedzUsuńoj pysznie było, pysznie
OdpowiedzUsuńOj, rewelacja, coś dla mnie! :P
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak patrzę na to "przekrojowe" zdjęcie...i bogate nadzienie...to nawet pomimo późnej pory myślę sobie, że kawałek by nie zawadził ;)
OdpowiedzUsuń