Pierwszy raz w tym roku podeszłam do makowca. Zawsze uważałam, że to ponad moje możliwości, aż trafiłam na przepis Izy i okazało się, że strucla makowa to nic strasznego.
Strucla makowa
Strucla makowa
- 500g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła
- 0,5 szklanki śmietany
- szczypta soli
- 2 jajka
- puszka masy makowej + rodzynki, skórka pomarańczowa, 3-4 łyżki miodu
Z mąki, cukru i zimnego masła należy zrobić kruszonkę, dodać drożdże (wcześniej zasypane cukrem, aby stały się płynne), śmietanę, sól i jajka i zagnieść elastyczne ciasto. Ta porcja starcza na dwie strucle. Każdą porcje rozwałkować na prostokąt. Do gotowej masy dodać miód i bakalie i wymieszać, nałożyć na ciasto i zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekło się 25 minut w 180 stopniach. Kiedy przestygło polukrowałam lukrem z cukru pudru i soku z cytryny a odrobiną wody i posypałam skórką pomarańczową z syropu.
ps. przed pieczeniem Iza radzi ponakłuwać żeby strucla nie popękała
ps. przed pieczeniem Iza radzi ponakłuwać żeby strucla nie popękała
Świetna Ci wyszła;) u mnie też w tym roku było pierwsze podejście do strucli, ale zdjęć nie zdążyłam nawet zrobić, taka zabiegana byłam;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;)
bardzo smakowita Ci wyszła. Ja też w tym roku zrobiłam ..... ale przypiekłam za bardzo :/ . Pozdrawiam świątecznie :)
OdpowiedzUsuńOlu!! Piękna Ci wyszła! Jednak nie ma to jak dobry przepis:) A mi w tym roku wyszłam jak nigdy beznadziejna:(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie!
Asia, niemożliwe! Twoje wypieki są zawsze boskie.
OdpowiedzUsuńShiraja, jeśli mak był dobry to najważniejsze :)
cudna strucla :) cieszę się, że przepis przypasował i polecam się :D
OdpowiedzUsuńjaka piekna, ja tez pierwszy raz w tym roku robilam:)
OdpowiedzUsuńOlu, uwierz, że nie:( ale nic to:)
OdpowiedzUsuńDzięki Izie za przepis, bo bez niego nie byłoby tej pysznej strucli! Olu - chapeaux bas!!! M.
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie odnosnie drozdzy. Czy dosypac je do ciasta, czy najpierw znieszac z odrobina cieplego mleka i cukru?
OdpowiedzUsuńZ gory dziekuje
już dopisałam, drożdże można wcześniej zasypać cukrem w kubeczku aby zrobiły się płynne
Usuń