poniedziałek, 26 grudnia 2011

strucla makowa

Pierwszy raz w tym roku podeszłam do makowca. Zawsze uważałam, że to ponad moje możliwości, aż trafiłam na przepis Izy i okazało się, że strucla makowa to nic strasznego.

Strucla makowa
  • 500g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki śmietany
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • puszka masy makowej + rodzynki, skórka pomarańczowa, 3-4 łyżki miodu
Z mąki, cukru i zimnego masła należy zrobić kruszonkę, dodać drożdże (wcześniej zasypane cukrem, aby stały się płynne), śmietanę, sól i jajka i zagnieść elastyczne ciasto. Ta porcja starcza na dwie strucle. Każdą porcje rozwałkować na prostokąt. Do gotowej masy dodać miód i bakalie i wymieszać, nałożyć na ciasto i zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekło się 25 minut w 180 stopniach. Kiedy przestygło polukrowałam lukrem z cukru pudru i soku z cytryny a odrobiną wody i posypałam skórką pomarańczową z syropu.
ps. przed pieczeniem Iza radzi ponakłuwać żeby strucla nie popękała

10 komentarzy:

  1. Świetna Ci wyszła;) u mnie też w tym roku było pierwsze podejście do strucli, ale zdjęć nie zdążyłam nawet zrobić, taka zabiegana byłam;)
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowita Ci wyszła. Ja też w tym roku zrobiłam ..... ale przypiekłam za bardzo :/ . Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu!! Piękna Ci wyszła! Jednak nie ma to jak dobry przepis:) A mi w tym roku wyszłam jak nigdy beznadziejna:(
    pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Asia, niemożliwe! Twoje wypieki są zawsze boskie.

    Shiraja, jeśli mak był dobry to najważniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudna strucla :) cieszę się, że przepis przypasował i polecam się :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka piekna, ja tez pierwszy raz w tym roku robilam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu, uwierz, że nie:( ale nic to:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki Izie za przepis, bo bez niego nie byłoby tej pysznej strucli! Olu - chapeaux bas!!! M.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, mam pytanie odnosnie drozdzy. Czy dosypac je do ciasta, czy najpierw znieszac z odrobina cieplego mleka i cukru?
    Z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już dopisałam, drożdże można wcześniej zasypać cukrem w kubeczku aby zrobiły się płynne

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.